Derde editie van het Bergs Cultuur Festival

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdag vond in Theater Den Enghel in Bergen op Zoom de derde editie van het Bergs Cultuur Festival plaats.

Het Bergs Cultuur Festival  wordt elk jaar georganiseerd door het in Bergen op Zoom gevestigde ‘Schrijversgilde der Lage Landen’
het schrijversgilde is een groep van (momenteel) vijf schrijvers, Sonn Franken, Marc Kerkhofs, Henk Franken, Henk Witjes en het jongste lid, Djuna Pellis. Naast het organiseren van het Bergs Cultuur Festival organiseren ze met de boekenweek ook de Bergse Boekenweek Beurs (ook in Theater Den Enghel) en willen ze bijvoorbeeld ook elkaars werk naar een hoger niveau brengen door elkaars werk proef te lezen.

Om twaalf uur gingen de deuren van het theater open en konden de bezoekers genieten van de werken van tientallen kunstenaars. Beeldend kunstenaars, fotografen en schrijvers, onder muzikale begeleiding van ‘Sabine zingt’ en het a capella koor ‘Voices in Harmony’. Ook gezelschappen konden zich presenteren, zoals onder andere het oer Bergse ‘Merck toch hoe sterck’.

Twee in authentiek kostuum geklede vrijwilligers van Merck Toch Hoe Sterck

Stichting Merck Toch Hoe Sterck is een groep enthousiaste mannen, vrouwen en kinderen uit de regio Bergen op Zoom, die in groepsverband de geschiedenis van Bergen op Zoom ten tijde van de 80-jarige oorlog uitbeelden. De 80-jarige oorlog is de gebeurtenis van waaruit het overwinnings-lied (geuzenlied) Merck Toch Hoe Sterck is ontstaan waar de groep naar vernoemd is.

Activiteiten van Merck Toch Hoe Sterck zijn onder andere straattoneel voorstellingen, zang, schijngevechten(re-enactment), lezingen en presentaties te geven en Merck Toch Hoe Sterck doet ook mee met de Maria Ommegang Bergen op Zoom.

A capella koor ‘Voices in Harmony’

Aan het festival werd meegedaan door Johny Bollé, Frans Brocatus, Kita, Sonn Franken, Djuna Pellis, Silvia van Gimst, Marc Kerkhofs, Karin van Veldhoven, Henk Witjes, Viviane Gerits, Marielou Uyttenhove, Rowena de Wit, Harry van der Burg, Henk Franken, Anne van Hees, Dirk van der Hulst, Dini Otto, Marloe Mercs, Jaap Kammeijer, Rachelle van Rompaey, Spiek Artistiek en Peet Bakx.

Het cultuur festival werd officieel geopend door mevrouw Letty Demmers, de Bergse wethouder van cultuur.

Sonn Franken, schrijver en initiatiefnemer en mede organisator van het festival, signeert één van zijn boeken

Schrijfster Marielou Uyttenhove bij haar boeken

Dini Otto bij twee van haar schilderijen

Naast een aantal van haar grote abstracte schilderijen, had Dini in plaats van visitekaartjes, op ‘kleine stukjes schilderij’ op de achterkant haar gegevens geschreven. Bezoekers konden op een tafel op haar stand geen visitekaartje maar een mooi visiteschilderijtje uitzoeken.

Dini is autodidacten schildert vanuit haar gevoel. Dini vertelde dat mensen blij en rustig worden van haar schilderijen en als ‘mensen mens’ wil ze dat ook.

De prachtige realistische kunst van Rachelle van Rompaey bewonderen

Anne van Hees bij haar ‘Bergse’ schilderijen

Anne van Hees, de oudste zus van Sonn Franken, schildert in verschillende stijlen en met verschilledne materialen maar voor deze expositie heeft ze gekozen voor één stijl, waarbij steeds het thema Bergen op Zoom terugkomt. De vader van Sonn en Anne schilderde ook maar vreemd genoeg is Anne pas met schilderen begonnen, nadat haar vader overleden was.

Spiek Artistiek met 3D schilderijen

Sabine van der Zwan (Sabine Zingt) is zo ondertussen de vaste zangeres bij evenementen van Schrijversgilde der Lage Landen.

Thriller auteur Johnny Bollé, Een duivelse plotkunstenaar

Peet Bakx, kunstenaar graphic designer/kunstenaar uit Bergen op Zoom

Presentatie van Fotowoordelogie

Omstreeks 18:00 uur vond het tweede evenement plaats: de presentatie van het eindresultaat van het samenwerkingsproject tussen fotograaf Ki Tan (Tilburg en de winnaar van de “Grote Paul” in 2016; een toonaangevende Nederlandse fotografieprijs) en de Bergse schrijver/dichter Sonn Franken (o.a. bekend van zijn wereldwijd uitgegeven en verkochte oorlogsroman “In de schaduw van de waarheid” in het Nederlands, Duits en Engels).

Sonn Franken krijgt een exemplaar van het boek ‘Fotowoordelogie’ uit handen van Pim van Bommel, woordvoerder van Uitgeverij Boekenindustrie

Gedurende de middag was er in de Spiegelzaal van Theater Den Enghel een expositie van een aantal van de foto’s en gedichten uit het boek Fotowoordelogie te zien.

Foto’s en de erbij horende gedichten uit het boek Fotowoordelogie

Volgend jaar

In 2024 gedurende de boekenweek verwachten we weer een Bergse Boekenweek Beurs in Theater Den Enghel en natuurlijk in het najaar weer een Bergs Cultuur Festival

Het was gezellig druk op het Bergs Cultuur Festival

Cookieinstellingen