Expositie Victor van de Lande en Marcel van Tienen bij Galerie Arsis.

Marcel van Tienen en Victor van de Lande
Marcel van Tienen en Victor van de Lande
Foto: Jan Krijtenburg

In de maand december exposeren de kunstenaars Victor van de Lande en Marcel van Tienen hun recente werken bij Galerie Arsis in Bergen op Zoom.

Op zaterdagmiddag 2 december openden ze hun expositie bij Galerie Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom. Onder belangstelling van aardig wat publiek vertelde Victor of hun gedreven zoektocht naar de essentie, die ze elk op een andere manier proberen te bereiken.

Veel belangstellenden bij de opening

Beide kunstenaars zijn gestart met figuratie werk maar Marcel is steeds abstracter gaan schilderen met vaak werken waar een huis centraal staat. Victor gaat nog steeds uit van een figuratief begin en gaat van daar uit verder.

Deze expositie is de tweede expositie die de beide kunstenaars samen in Galerie Arsis houden. Victor noemde het een mooie traditie en stelde al voor om over twee jaar weer terug te komen.

Marcel van Tienen

Marcel van Tienen

Ruim vijftig jaar geleden is Marcel afgestudeerd in het vak grafische vormgeving aan Kunstacademie Sint Joost in Breda. Maar daar is hij niet gestopt in zijn ontwikkeling. in 2015 studeerde hij “met grote onderscheiding” af in de vakrichting schilderen aan de Stedelijke Academies van Antwerpen waarna hij in 2020 een tweejarige masteropleiding aan de Stedelijke Academies van Antwerpen afrondde.

Huizen zijn een terugkerend thema in het werk van Marcel

Na zijn opleiding grafische vormgeving heeft Marcel jaren gewerkt als grafisch vormgeven, tot hij iets heel anders wilde en een dierenwinkel is begonnen in Tholen. Na een aantal jaren zijn dierenwinkel beheerd te hebben is Marcel in 2007 full time gaan schilderen en is zijn dierenwinkel gesloten. De ruimte waar is dierenvoer, stro, aquaria en kooien stonden is nu zijn atelier geworden.

Direct naast de ingang zijn de eerste werken van Marcel al te zien

Victor van de Lande

Victor van de Lande

Ook Victor heeft zijn opleiding gevolgd aan de Kunstacademie Sint Joost in Breda waarna hij tot zijn pensionering als leraar beeldende vorming in het onderwijs heeft gewerkt. Victor woont en werkt in Sint Annaland op het eiland Tholen.

Een schilderij van Victor begint meestal met een figuratieve basis. Het kan zijn een gezellige vakantiefoto op een terrasje of foto’s van de industrie in het Ruhrgebied. Dan begint hij te schilderen en kijkt hoe het wordt. Soms zet hij een schilderij op z’n kop omdat het qua vormgeving beter uitkomt. Soms blijft zijn werk figuratief maar soms evalueert een werk tot het vrijwel abstract is.

Industrie in het Ruhrgebied

Victor schildert op triplex panelen met een frame. Hij noemt een groot voordeel daarvan de herbruikbaarheid. Als hij niet tevreden is over een schilderij schuurt hij het paneel op, en schildert een nieuw schilderij op het paneel.

Van figuratief naar steeds abstracter

De twee kunstenaars die dus beide op het eiland Tholen wonen en werken hebben elkaar een jaar of tien leren kennen door de Kunstroute Tholen en hebben sindsdien contact gehouden en bezoeken regelmatig elkaars atelier en bespreken elkaars werk.

Veel geïnteresseerde bezoekers bij de opening van de expositie

Galerie Arsis

De galerie waar de maandelijkse exposities worden gehouden is een initiatief van Stichting Arsis kunst en sociëteit, een initiatief van kunstenaars uit West-Brabant. Momenteel zijn er ruim 50 kunstenaars bij Arsis aangesloten.

Galerie Arsis aan het Zuivelplein in Bergen op Zoom.

Wat is Arsis kunst en sociëteit is opgericht in 2001 en wil bijdragen aan een levendig kunstklimaat in West-Brabant. Arsis bundelt de artistieke krachten en brengt professionele kunstenaars, amateurs en liefhebbers bij elkaar. Door overleg met overheden en organisaties wil Arsis een vruchtbare bodem bieden waaruit nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan.
Arsis organiseert tentoonstellingen in Galerie Arsis en op andere plaatsen en organiseert lezingen, presentaties en dergelijke. Ook heeft Arsis in samenwerking met TanteLouise een beeldentuin bij het Nieuwe ABG in Bergen op Zoom onder de naam Expo-Thuis.

Praktische informatie

Expositie: Victor van de Lande en Marcel van Tienen
Data: De maand december op iedere vrijdag, zaterdag en op zondag 10 december
Openingstijden: Van 12:00 tot 17:00 uur.
Toegang: Gratis.
Adres: Galerie Arsis, Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom.

Links

Cookieinstellingen