Ruige Dwergvleermuis Roel gered uit slaapkamer

Foto: Jan Krijtenburg

Vrijdag werd Leo den Heijer, vleermuisexpert van de ‘werkgroep netwerk vleermuizen in gebouwen’, gebeld door de gemeente Bergen op Zoom om een vleermuis uit een slaapkamer te halen.

Al dertig jaar geleden heeft Leo hier een speciale opleiding voor het omgaan met vleermuizen gehad en kan daardoor op de juiste manier vleermuizen vangen die op een verkeerde plaats terecht gekomen zijn.Regelmatig wordt hij gevraagd om vleermuizen op te komen halen. Gewonde vleermuizen, die bijvoorbeeld door een kat aangevallen zijn, worden bij een specialist gebracht en kunnen vaak nog overleven.
Ook laat hij soms gevangen vleermuizen op scholen zien, voordat hij ze weer loslaat in de vrije natuur.

In de slaapkamer in het gordijn

De betreffende vleermuis was door een dame op de Bergse Plaat in haar slaapkamer aangetroffen waarop ze de gemeente heeft gebeld.

Vleermuizen zijn een bedreigde diersoort en mogen niet zomaar opgepakt worden. Daarom heeft de gemeente een ambtenaar die in zo’n situatie een deskundige belt om de vleermuis op te halen. In dit geval was dat Leo den Heijer uit Woensdrecht.

Aangekomen bij de woning bleek de vleermuis onderkoeld in een gordijn op de slaapkamer van de dame te hangen.

Foto: Leo den Heijer

Leo heeft de vleermuis voorzichtig uit het gordijn gehaald en in een bakje meer naar huis genomen waar hij in de serre weer een beetje op temperatuur kon komen.

Als Leo een vleermuis ergens moet weghalen noemt hij het beestje altijd naar een van de bewoners van het betreffende pand. In dit geval is de vleermuis naar het zoontje van de meldster genoemd, namelijk Roel.

Roel is ondertussen weer vrijgelaten in de omgeving waar hij vandaan komt en zal hopelijk zo slim zijn om niet weer een slaapkamer in te vliegen.

Foto: Jan Krijtenburg

Wat te doen

Vleermuizen mogen niet zomaar opgepakt worden, maar wat moet je doen als je een vleermuis in je huis tegenkomt.

  • De vleermuis NIET oppakken
  • Het raam open zetten en het licht in de kamer uit doen
  • Katten uit de buurt houden
  • Kijken of de vleermuis na verloop van tijd uit zichzelf door het open raam weer naar buiten vliegt
  • Vliegt de vleermuis niet uit zichzelf weg, bel dan de servicelijn van de gemeente die contact op zal nemen met een deskundige om het beestje op te halen

Nuttige dieren en geen Dracula

Vleermuizen zijn nuttige dieren. Een vleermuis kan op één avond wel duizend muggen of andere insecten vangen en eten.
Alle Europese vleermuizen zijn insecteneters. In Nederland komen zeventien soorten vleermuizen voor.
Door de Dracula verhalen denken mensen soms dat vleermuizen bloed drinken. Geen enkele vleermuis in Europa drinkt bloed. Er is maar één vleermuissoort in Zuid America die soms bloed van koeien drinkt en ook deze moet niks van mensen hebben. Ook zal een vleermuis niet in je haren vliegen dus er is geen reden om bang te zijn voor deze beestjes.

 

Cookieinstellingen