SABIC-overleg: PFAS onderwerp van gesprek en discussie

Foto:

Onlangs hebben omwonenden van de SABIC-site uit de wijken Noordgeest, Tuinwijk, Halsteren en buurtschap ’t Groenewoud een gesprek gevoerd met vertegenwoordigers van het bedrijf SABIC. Dat meldt de gemeente.

Daarnaast zaten ook vertegenwoordigers van de Provincie als bevoegd gezag, de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant (OMWB), de GGD en de gemeente aan tafel. Wethouder Letty Demmers trad op als gespreksleider en wethouder Hans Peter Verroen (die Water en Natuur in zijn portefeuille heeft) woonde eveneens de bijeenkomst bij.

Tijdens de bijeenkomst zijn tal van punten naar voren gebracht die met name betrekking hebben op de veiligheid en de volksgezondheid. Vooral de verontreiniging van een deel van de grond van het bedrijf met PFAS was onderwerp van gesprek en van discussie. Daarnaast was ook de communicatie een punt van aandacht.

Aan het einde van de bijeenkomst werden nieuwe afspraken over de onderlinge communicatie. Zo kwam er onder andere de toezegging om voortaan de jaarlijkse bijeenkomst met omwonenden gezamenlijk voor te bereiden.
Verder is afgesproken dat relevante rapportages worden gedeeld en dat wordt gekeken naar het bepalen van de grondwaterkwaliteit in de nabijheid van het bedrijf. Ondanks dat er verschillen van inzicht bestaan, kon de bijeenkomst in z’n algemeenheid als constructief worden bestempeld.

Op basis van een lijst van actiepunten, wensen en vragen is afgesproken dat zaken verder worden uitgezocht en de vragen zoveel als mogelijk worden beantwoord.

De samenwerkende bewoners van de noordelijke wijken zijn tenslotte ook van plan de gemeenteraad meer te betrekken bij hun zorgen en om aandacht te vragen voor een goede en effectieve communicatie.

Cookieinstellingen