KLM Cityhopper voor fotoshoot boven Woensdrecht

Eind oktober voert KLM Cityhopper de laatste commerciële vlucht uit met de Fokker 70 toestellen. Het type toestel is ook vaak gezien boven Woensdrecht, Reimerswaal en Bergen op Zoom op weg naar het vliegveld van vliegbasis Woensdrecht. Een afscheidsfotoshoot boven Woensdrecht mocht dan ook niet ontbreken.

Bijna een eeuw lang vloog KLM met vliegtuigen van de Nederlandse fabrikant. KLM-dochter Cityhopper vliegt nu nog met 14 Fokker 70’s van ongeveer 20 jaar oud. KLM stapt over op de Embraers uit Brazilië.

Piloot Reinout Verkerk schreef een blog voor de weblog van luchtvaartmaatschappij KLM. “Voor het afscheid van de Fokkervloot hadden we beeldmateriaal van hoge kwaliteit nodig. Foto’s van vliegende Fokkers in de nieuwe KLM-kleuren. Op de achtergrond het Nederlandse landschap. Als Chief Pilot van de Fokker kreeg ik de opdracht om een speciale fotovlucht te plannen. En uit te voeren”, zegt hij.

Voor de shoot werd een geschikte route uitgestippeld, met mooie karakteristieke Nederlandse landschappen. “Onze vlucht mag natuurlijk geen enkel negatief effect hebben op al het andere vliegverkeer in dit drukke luchtruim, dus dit moest goed gecoördineerd worden met de luchtverkeersleiding. De verkeersleiders van Luchtverkeersleiding Nederland waren meteen enthousiast. En hielpen ons de hele route tot in de kleinste details uit te werken. Ook belden ze meteen maar even de militaire collega verkeersleiders van ‘Dutch Mill’, om te kijken of er vanuit hun kant nog bezwaren waren… en die waren er niet”, zegt Verkerk.

De drie vliegers die plaats zouden nemen in het toestel oefenden eerst in een vluchtsimulator. Voor de vlucht werd de PH-KZM nog eens extra gewassen. Na het opstijgen vlogen ze naar Neeltje Jans, waar ze het volgvliegtuig met de fotograaf ontmoette. “We hadden elkaar al snel in het zicht. En met de fotograaf naast onze rechtervleugel begonnen we aan onze formatievlucht. Na een klein uur zat het erop en zwaaiden we elkaar gedag”, besluit de piloot.

De Fokker 70 boven vliegbasis Woensdrecht met op de achtergrond Bergen op Zoom:

 

 

Reacties