Gemeente wil begane grond van voormalig V&D-gebouw (ANNO 52) kopen

05 dec , 16:34 Nieuws
20150206 jkr boz vend gebouw 001b

De gemeente Bergen op Zoom wil de begane grond van het voormalig V&D-gebouw kopen. In een raadsbericht staat dat de gemeente hier 3,6 miljoen euro aan wil uitgeven. 

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week een raadsvoorstel verzonden om het de ruimte aan te kopen. De begane grond staat al enkele jaren leeg en dat geeft voor de entree van de binnenstad geen prettig beeld. Met de voorgenomen aankoop wil het college ervoor zorgen dat het pand maatschappelijke meerwaarde krijgt. In de Visie Binnenstad is aangegeven dat de gemeente werkt aan het terugdringen van leegstand en het terugbrengen van de levendigheid. Niet voor niets gaat ook de overkoepelende Toekomstvisie uit van Bergen op Zoom als BeLeefstad. Met de aankoop van het vastgoed is een bedrag van € 3.570.000,- gemoeid. Hierin zitten ook kosten voor bijvoorbeeld de verwerving van parkeerplaatsen en de kosten voor notaris en dergelijke. De gemeenteraad krijgt het raadsvoorstel nog deze maand voorgelegd.

Kansrijk

In het voorstel is te lezen dat Bergen op Zoom goede kansen ziet om de binnenstad een kwaliteitsimpuls te geven door het pand aan te kopen en het een maatschappelijke invulling te geven.

Wethouder Dominique Hopmans (Economie & Binnenstad): “Zoals we in het Beleidskader voor volgend jaar al aan hebben gegeven willen we snel werk maken van invullingen op een aantal beeldbepalende locaties. Anno 52 is er daar een van. Samen met De Parade en het Gouvernementsplein. De mogelijk aankoop van Anno52 past bij de strategie om met deze zichtlocaties aan de slag te gaan”.

Invulling

Inmiddels is er in het afgelopen jaar al gekeken naar de mogelijkheden voor de vestiging van de bibliotheek in het gebouw. Een combinatie van functies met de bibliotheek acht het college als ‘zeer kansrijk’. Daarbij wordt gedacht aan historische functies, kunst, educatie en cultuur.

Wethouder Letty Demmers (Cultuur) verwacht daar snel slagen in te kunnen maken. “We hebben daar zelf zeker ideeën over, maar er is nog niet met partijen gesproken. Mochten er echter gegadigden zijn die op zoek zijn naar een mogelijke toekomstige plek in een bruisend maatschappelijk/cultureel centrum dan kunnen zij zich zeker bij ons melden”.

Meerwaarde

Wanneer de gemeenteraad instemt met het voorstel, verwacht het college dat de levering in januari 2025 een feit is. Vanaf dat moment wordt er een project gestart om het pand ook daadwerkelijk geschikt te maken voor de huisvesting van partijen. Omvorming van de huidige ruwbouw tot geschikte huisvesting vraagt een investering die waarschijnlijk uit gaat komen op zo’n € 1,5 miljoen. Vooralsnog wordt er nu een voorbereidingskrediet van 3 ton gevraagd aan de gemeenteraad.

De verwachting is dat de eerste huurder het pand aan de Stationsstraat in 2026 kan betrekken. In de tussentijd zal er sprake zijn van leegstandsbeheer. In eerste instantie zal die zich richten op het beveiligen van het pand, maar snel daarna is het de bedoeling dat er samen met creatieve ondernemer(s) gewerkt wordt aan een tijdelijke openstelling zodat ook inwoners en ander publiek alvast kennis kunnen maken met de locatie. Op die manier wordt gezamenlijk gebouwd aan een levendige en betekenisvolle bestemming voor de gemeenschap.