Stoepen Bergse Plaat schots en scheef: Gemeente gaat het aanpakken

09 aug , 6:00 Nieuws
boomspiegel worteldruk bergseplaat vkr middel
Op de Bergse plaat staan stoeptegels her en der schots en scheef door zogenaamde wortelopdruk. Hierbij hebben de boomwortels te weinig ruimte waardoor tegels ophoog worden geduwd. De gemeente gaat het probleem aanpakken!
De wortels van de bomen op de Bergse Plaat hebben meer ruimte nodig. Daarom gaat er vanaf 12 augustus een project van start om de ruimte rondom de bomen te vergroten. De stukjes grond rondom de stam van een boom worden boomspiegels genoemd. Die spiegels moeten nu groter gemaakt worden om ervoor te zorgen dat de wortelopdruk wordt verminderd en er ook meer water bij de kluiten en de wortels kunnen komen. De werkzaamheden worden in verschillende fasen uitgevoerd. Begin oktober moet het project achter de rug zijn. 
Dat de bestaande boomspiegels te klein zijn, blijkt uit de vele opstaande stenen in de straten op de Bergse Plaat. De stenen worden omhoog gedrukt door de wortels. De opstaande stenen vergroten de kans op struikelen. 
Ter verbetering van de gezondheid van de bomen zal door de medewerkers van de gemeente een deel van de bestrating verwijderd worden, de boomspiegels worden vergroot, slechte grond worden verwijderd en tenslotte worden aangevuld met teelaarde en bemesting. 
Er zal worden gewerkt op de volgende locaties: 
Locatie 1: IJsvogel/Buizerd/Watersnip/Pijlstaart
Locatie 2: Wintertaling/meerkoet/lepelaar
Locatie 3: Aak
Locatie 4: Klipper
Locatie 5: Ouderdinge/Agger/Tolseinde/Loonberg/Zwarte Waal
Locatie 6: Yersekeoord/Schoudee/Hinkeloord/Duvenee/Kouwenee
Locatie 7: Zandhil/Beiershil/Zwaanhil/Stellenberg
Locatie 8: Oostplaat/Palingstraat/Scharstraat
In sommige straten zijn de boomspiegels geadopteerd en zijn ze beplant met lavendel. Tijdens de werkzaamheden zal daar zoveel als mogelijk rekening mee worden gehouden. Als er inwoners van straten zijn die boomspiegels willen adopteren en willen inplanten en onderhouden dan kunnen ze dat melden via de website: www.bergenopzoom.nl/meteen-melden (graag bij het onderwerp noteren: adopteren boomspiegels Bergse Plaat. De gemeente kan helpen bij het inrichten van de boomspiegels.