Van 3 tot en met 9 maart 2025 vindt de achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel plaats, dé duurzame eetgedragsveranderingscampagne van Nederland. Uit onderzoek in opdracht van Stichting Week Zonder Vlees blijkt dat vlees- en zuivelconsumptie nog steeds diep verankerd liggen in zuidelijke eetgewoontes. Toch is de wil om te veranderen volgens hen wel degelijk aanwezig. Met een positieve aanpak en praktische handvaten hoopt de organisatie dit jaar in Zuid-Nederland duurzame gedragsverandering in een stroomversnelling te brengen.
Uit onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Norstat in opdracht van Stichting Week Zonder Vlees blijkt dat 26% van de inwoners in Zuid-Nederland (Limburg, Noord-Brabant en Zeeland) dagelijks vlees eet1. Daarmee scoort deze regio het op één na hoogste van heel Nederland, na het noorden (Drenthe, Friesland, Groningen). Op het gebied van zuivel scoort Zuid-Nederland iets beter; 42% van de inwoners geeft aan dagelijks zuivel te consumeren1. Daarmee scoort deze regio, op de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) na, het laagste van heel Nederland. Opvallend is wel dat het aantal mensen dat hun zuivelinname wil verminderen het laagste ligt van heel Nederland, namelijk op 8%. In de rest van het land is dit gemiddeld 17%1. Deze cijfers laten zien dat vlees- en zuivelconsumptie nog diep verankerd liggen in zuidelijke eetgewoontes.
Kijkend naar deelname aan de Week Zonder Vlees & Zuivel scoort het zuiden met 19% van de inwoners die meedoet net onder het landelijke gemiddelde (20%)1. Maar de organisatie ziet hier veel ruimte voor groei: 66% van de mensen in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland vindt het namelijk belangrijk dat Nederland haar uitstoot vermindert volgens Europese richtlijnen, en 64% van de bevolking wil zelf hun steentje bijdragen door duurzamer te leven2. 66% van de mensen geeft aan best minder vlees te willen eten, zolang ze maar niet helemaal hoeven te stoppen2. “Om de klimaatdoelen te halen is gedragsverandering hard nodig. Vaker plantaardig eten is het makkelijkste wat je zelf kunt doen om hieraan bij te dragen. We zien hier in Zuid-Nederland veel ruimte voor groei: op dit moment doet slechts een vijfde van de inwoners mee aan de Week Zonder Vlees & Zuivel, terwijl tweederde van de bevolking aangeeft minder vlees te willen eten. Laat dit jaar van 3 t/m 9 maart dus dé gelegenheid zijn voor alle mensen die wel willen maar nog niet doen, om het eens een keertje te proberen!”, aldus initiatiefnemer Isabel Boerdam. Met een positieve aanpak en praktische handvaten hoopt de organisatie dit jaar in deze regio duurzame gedragsverandering in een stroomversnelling te brengen.
Iedereen kan deelnemen aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel door van 3 tot en met 9 maart vlees en zuivel te laten staan. Via www.weekzondervleesenzuivel.nl kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief en ontvang je een gratis online kickstart magazine. Op sociale media (@weekzondervleesenzuivel) vind je de meest actuele updates over de campagne, de nieuwste recepten en praktische tips om plantaardig eten nog makkelijker te maken.