Zes kunstenaars exposeren in beeldentuin in Halsteren (Video)

01 jul 2022, 23:37 Nieuws
20220701 jkr hal beeldentuin 001
Jan Krijtenburg
De eerste twee weekenden in juli exposeren zes kunstenaars in de beeldentuin van Paula Withagen aan Daansbergen 48 in Halsteren.
Naast beelden en schilderijen van Paula Withagen zelf is er keramische kunst te zien van Katja Tempelaars, Arte-povera van Knoest, Glaskunst van Mieke van Alphen, Foto's van Marianne Rietveld en sieraden van Chantal Slootmans. Een heel gevarieerd kunstaanbod dus in de beeldentuin.
De expositie is vrijdag 1 juli al open gegaan maar wordt op zaterdag 2 juli om 15:00 uur officieel geopend door kunsthistoricus Johanna Jacobs.
Verder is de expositie van zaterdag 2 juli en zondag 3 juli en vrijdag 8 juli tot en met zondag 10 juli van 11:00 tot 17:00 uur geopend.

Paula Withagen

De expositie is het initiatief van Paula Withagen. Gedurende de expositie is er werk van zes kunstenaars waaronder Paula zelf te bewonderen maar de beeldentuin van Paula is het hele jaar geopend hoewel het verstandig is om even van te voren te bellen om teleurstellingen te voorkomen. (zie hiervoor ook de website van Paula )
20220701 jkr hal beeldentuin paula 001
Zowel in Paula's beeldhouwwerken als in haar schilderijen zijn menselijke figuren te ontdekken. Soms overduidelijk en soms moet je ven goed kijken. Paula werkt voor haar beeldhouwwerken in verschillende steensoorten en met name Arduin, Marmer, Albast en verschillende Serpentijn soorten. Steensoorten die afkomstig zijn uit België, Italië, Spanje en Zimbabwe.
20220701 jkr hal beeldentuin paula 002
Paula organiseert elke jaar een expositie in haar beeldentuin. Soms met vijf, soms met zes kunstenaars en elke keer is het weer anders. Dit jaar is trouwens al weer de 20e keer dat de expositie in de beeldentuin gehouden wordt. Als iets zo'n traditie wordt dan kan je dus wel van een succes spreken.

Katja Tempelaars

20220701 jkr hal beeldentuin katja 002
Katja achter een van haar 'gelaagde' en groeiende kunstwerken op een sokkel van wortels. Op de wortels 'groeit' een nieuw kunstwerk
Na een lerarenopleiding gevolgd te hebben bij Fontys in Tilburg is Katja afgestudeerd in keramiek. Ze is toen ook begonnen in haar atelier aan huis om met klei te gaan werken.
De rode draad in al haar werk is 'groei' en 'gelaagdheid'. Groei omdat haar werk onder haar handen groeit. Vaak weet ze niet van tevoren hoe een kunstwerk gaat worden, en gelaagdheid omdat vrijwel al haar werk in lagen is opgebouwd met verschillende materialen tussen de keramische onderdelen.
20220701 jkr hal beeldentuin katja 001
Een sprekend voorbeeld van groei en gelaagdheid, zowel in materiaal als in onderwerp. Boeken die groeien van klein naar groot, Boeken zijn iets waardoor je zelf in kennis groeit en boeken zijn gelaagd in de bladzijden.
Haar inspiratie komt uit persoonlijke groei en het groeien als onderdeel van de natuur waar we allemaal deel van uitmaken.
Naast haar beeldende werk geeft Katja ook les als vakdocent beeldende kunst in het speciaal onderwijs en geeft ze gastlessen op andere scholen.

Knoest

Van origine is Knoest decor- en standbouwer. Het maken van grote objecten was zijn werk maar hij wilde ook graag kleiner werk maken en zo is zijn Art-povera ontstaan. Kunst van de armen, want Knoest gebruikt altijd materialen die door anderen afgedankt zijn. Zijn werk is altijd samengesteld uit verschillende onderdelen. een soort 3D collage van de raarste dingen.
Om de kunst toegankelijk voor iedereen te maken maakte hij een automaat met in elk vakje een kunstwerkje met als titel "Knoestje trekken". Voor vijftig euro per lade kan iedereen een 'echte Knoest' kopen.
20220701 jkr hal beeldentuin knoest 001
Knoest bij zijn 'kunst automatiek'
Al ruim vijfentwintig jaar maakt Knoest op deze manier zijn kunst en het moet altijd een stukje emotie geven. Soms is zijn werk grappig, soms luguber, maar altijd origineel.
20220701 jkr hal beeldentuin knoest 002
Een van de kunstwerkjes uit de automatiek, een gemummificeerde huismus als operazanger op het toneel
20220701 jkr hal beeldentuin knoest 003 1
Een 'Kleine boodschap'

Mieke van Alphen

Mieke heeft haar opleidingen gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten, Den Haag. en de MO-A Handvaardigheid in Rotterdam. Al veertig jaar houdt ze zich met kunst bezig maar de laatste vijftien jaar heeft ze zich gespecialiseerd in het werken met glas.
20220701 jkr hal beeldentuin mieke 002
Mieke bij haar glas-kunst in de beeldentuin
Voor Mieke met haar glas-kunst begon werkte ze voornamelijk met textiel (waar ze in afgestudeerd is) en keramiek. Ook tekent en schildert Mieke. Mieke maakt behalve haar vrije werk ook werk in opdracht, zoals bijvoorbeeld een raam in de kerk van Mookhoek, relatiegeschenken voor het Hoekschewaards Landschap en verder verschillende glas-in-loodramen. Naast het zelf creëren van kunst geeft Mieke cursussen en workshops in haar atelier, maar ook bij een creativiteit centrum in Dordrecht en doet ze projecten op scholen zoals het VMBO in Dordrecht.
20220701 jkr hal beeldentuin mieke 001
Een van Mieke haar kunstwerken
Hoewel Mieke oorspronkelijk uit Rotterdam komt, heeft ze al ruim zes jaar haar atelier en woning in Poortvliet op Tholen.

Marianne Rietveld

Na haar opleiding Mode en Kleding in Den Haag is Marianne in de kledingindustrie gaan werken. Zo'n twintig jaar is Marianne actief geweest in de oudervereniging van een school maar nu haar kinderen groter werden en ze meer tijd kreeg is ze lid geworden van fotoclub 'Het statiefje' in Roosendaal om meer met haar fotografie te gaan doen.
20220701 jkr hal beeldentuin marianne 001
Marianne tussen een paar van haar portretten
Marianne fotografeerde al langer maar hield het simpel bij de automatische stand van de camera maar sinds een jaar of zes heeft ze de mogelijkheden van de spiegelreflexcamera ontdekt.
Net voor de corona gekte uitbrak heeft ze met goed gevolg een opleiding aan de School voor Fotografie gevolgd.
Marianne fotografeert soms in opdracht, maar haar specialisme is portret fotografie en dan speciaal portret fotografie van mensen met een beperking. Een mooie portretfoto maken van mensen met een beperking is lastiger en kost meer tijd maar Marianne neemt hier graag de tijd voor om er wat moois van te maken.
Voorheen hield Marianne zich ook bezig met urban fotografie, interessante objecten in de stedelijke omgeving fotograferen.
20220701 jkr hal beeldentuin marianne 002
Eerder werk van Marianne afgedrukt op aluminium

Chantal Slootmans

Al meer dan twintig jaar maakt onderwijzeres Chantal sieraden. In het begin ging ze naar de 'grote stad' om in speciale kralenwinkels mooie kralen te kopen voor haar sieraden maar dat werd erg duur waarop Chantal van de nood een deugd maakte en begon met het maken van sieraden van tweedehands materialen. Op rommelmarkten en dergelijke kocht ze oude sieraden die ze uit elkaar haalde om van de onderdelen weer nieuwe sieraden te maken.
20220701 jkr hal beeldentuin chantal 001
Chantal naast een aantal van haar sieraden van verschillende materialen
Tegenwoordig gebruikt ze ook ander materialen zoals schelpen, wijzers van een oude klok, zaden, pennen van zee-egels, mooie stenen en meer. Vanuit haar vakanties naar het buitenland neemt Chantal mooie stenen mee die ze vindt, maar ze heeft ook kennissen die speciaal voor haar stenen meenemen.
20220701 jkr hal beeldentuin chantal 002
Een mooi voorbeeld van Chantals sieraden

Links