Dit zijn de resultaten van een week vol politiecontroles

Archieffoto ter illustratie.
Foto: Nieuws.nl

Misschien is het u vorige week wel opgevallen dat er veel politie actief was in samenwerking met onder meer gemeenten en Belastingdienst. Ze hielden integrale controles in West-Brabant. De politie spreekt van mooie resultaten.

In Zeeland-West-Brabant werken gemeenten, Politie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland samen om de veiligheid en leefbaarheid te bewaken. Het is een taak van de overheid, om een erop toe te zien dat wet- en regelgeving wordt nageleefd en iedereen eerlijke kansen krijgt. Wanneer vermoedens bestaan van dat wet- of regelgeving wordt overtreden, is het aan de samenwerkende overheid om dit te controleren en bij misstanden hier iets aan te doen. Dat doen de deelnemende partijen ieder op basis van hun eigen rol en bevoegdheden. Ook achter de schermen wordt hier dan ook hard aan gewerkt, door alle overheidspartners samen.

Mooie resultaten integrale controles in West-Brabant
Op maandag 2020 januari waren in alle vroegte ongeveer 50 mensen van verschillende disciplines bij elkaar gekomen in een bureau in Roosendaal. De afgelopen tijd was er informatie verzameld. Tips, al dan niet anoniem, waren gebundeld en door de verschillende (opsporings)systemen gehaald. Genoeg om een kijkje te gaan nemen op de adressen. Of een gemeentelijke controle op bestuurlijke basis of een inval door de politie op strafrechtelijke basis. Na een gezamenlijke briefing gingen drie ploegen op pad. De ploegen bestonden uit medewerkers van een gemeente, medewerkers van Brabants Landschap en politie.

De resultaten:

 • Jachtgeweer, munitie, GHB, Ketamine, Amfetamine in een woning aan de Pijnboomstraat in Oudenbosch. Twee verdachten, de bewoners, zijn aangehouden.
 • Ploertendoder in een woning aan de Emmastraat in St. Willebrord. In 2018 is daar een drugslab aangetroffen en de politie betrad de woning voor een nacontrole. Er waren nu geen drugs binnen. De verdachte is verhoord
 • Gestolen bromfiets in een loods aan de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd. Verdachte is gehoord.
 • Een draaiend GHB lab in een woning Bremstraat in Sint Willebrord. Bewoner aangehouden.
 • Een stroomstootwapen in een auto die gecontroleerd werd in de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd. Verdachte is gehoord.

Dinsdag 21 januari 2020
Ook vandaag was weer een integrale controledag. Nog voordat de dag begon was er een melding van een drugsafvaldumping in Zevenbergen bij de Markdijk. Bijna 20 stalen vaten en een hoop afval, waaronder afval van een fastfoodketen, lagen verspreid over een doodlopend stuk. De vaten lagen op hun kant en het afval liep er uit. Later op de dag werden er op de Dikkendijk ook vijf stalen vaten gevonden. Mogelijk dat het van hetzelfde lab komt. Mensen van de integrale controledag stelden een onderzoek in. Experts van de politie onderzochten het en gaven aan dat het afval was van een cocaïnewasserij. ’s-Middags ging een controleploeg onder aanvoering van medewerkers van de gemeente Roosendaal met de politie op pad om een tip na te lopen over een pand aan de Bosakker te Nispen. Die tip bleek te kloppen. In het pand stonden een vijftal jerrycans met gelige olie, half onder een deken verstopt. Nader onderzoek leverde op dat dit 50 liter amfetamineolie betrof waar ruim 60 kilo amfetaminepasta van kan worden gemaakt. De huurder van het pand, een 25-jarige Roosendaler, is aangehouden.

Woensdag 22 januari 2020
De derde dag van de controleweek, ‘veegweek’ zoals de politie dat zelf noemt. Drie teams ’s-morgens op pad en twee in de avond.

De resultaten van deze dag

 • In een bedrijfspand aan de Koekoeksedijk in Zevenbergen werden 1000 patronen en twee handvuurwapen gevonden. Een 39-jarige man uit Dordrecht is daar aangehouden, hij had 25 gram cocaïne bij zich.
 • In een garagebox in Bergen op Zoom werd, dankzij een spontane tip naar aanleiding van de aandacht voor de veegweek, 5000 liter zeer ontvlambare chemicaliën gevonden door een team. Ook stonden er spullen om ene lab op te bouwen. Een onderzoek is opgestart naar de verdachten.

Donderdag 23 januari 2020
Deze dag startte zoals alle andere dagen deze week. Het was al snel raak:

 • Om 10.30 uur werd in een woning aan De Snoostraat vond een team amfetamine, amfetaminepasta (bijna 500 gram), MDMA, opium, XTC, hennep en bijna 80 patronen.
 • ’s-Middag werd in een bedrijfspand aan de Graaf Hendrikstraat in Steenbergen een stekkerij met zo’n 3000 stekken en 58 moederplanten ontdekt. Daarop werd een 55-jarige Bergenaar aangehouden. In een kartonnen doos bleek de 47-jarige man uit Klundert verstopt te zitten. Ook hij is aangehouden.
  Dumpingen

Tijdens de week werd de politie geconfronteerd met verschillende, zoals het lijkt, paniekdumpingen van afval. Twee in Zevenbergen, één in Prinsenbeek en één in Ulvenhout. In drie dagen vier dumpingen van ongeveer hetzelfde afval.

• Dinsdag op de Markdijk in Zevenbergen. Stalen blauwe drums (vaten) en afval

• Dinsdag op de Dikkendijk in Zevenbergen. Stalen blauwe drums en afval

• Woensdag op de Halseweg in Prinsenbeek. Stalen blauwe drums.

• Woensdag aantreffen 5000 liter chemicaliën in een garagebox aan de Korenberg in Bergen op Zoom

• Donderdag op de Chaamseweg in Ulvenhout. Gestolen vrachtwagen met afval vrijgekomen bij de productie van amfetamine.

Politie: “Het produceren en verkopen van cocaïne is uiteraard strafbaar. Het ondermijnt de maatschappij. Maar het proces om vanuit kleding of iets dergelijk de cocaïne te wassen gebeurd in het meest gevaarlijke lab wat je kunt hebben. En natuurlijk 5000 liter opslag in een woonwijk is te gek voor woorden. De schade aan het milieu is aanzienlijk. De chemicaliën liepen uit de gedumpte vaten en dropen uit de vrachtwagen. De kosten moeten door ons allemaal gedragen worden. Reden genoeg om dit lab te vinden. Het onderzoek is in volle gang maar we willen graag uw hulp. Wie weet iets van de vier dumpingen, wie heeft gezien dat de vaten en het afval gedumpt is. Het gaat om donkerblauwe drums. Die moeten toch opvallen. En wie heeft gezien dat het vrachtwagentje in paniek zoals het lijkt, achtergelaten is. Wie heeft de vrachtwagen zien staan op de Chaamseweg in Ulvenhout. Kortom we willen alle informatie hebben. Ook zullen er mensen zijn die weten of vermoeden dat er ergens een wasserij zit waar dit afval vandaan kan komen. Geef ons uw informatie, dat kan uiteraard anoniem via meld Misdaad Anoniem.”

Cocaïnewasserij

Omdat cocaïne in poedervorm lastig te verstoppen en te vervoeren is, versturen de cocaïne producenten en verkopers uit Zuid-Amerikaanse landen vaak bewerkte cocaïne naar Europa. De harddrugs wordt in een soort kneedbare pasta verwerkt en deze wordt verstopt in producten zoals shampooflessen of voedingsmiddelen. Deze cocaïnepasta wordt daarna naar een illegale cocaïnewasserij gebracht en daar wordt deze bewerkt met brandbare chemicaliën zoals benzine, alcohol en aceton. Na de bewerking blijft cocaïne in poedervorm over en die kan dan verkocht worden. Dit proces is levensgevaarlijk door de chemische middelen en het afval is desastreus voor het milieu.

Reacties