Hoge Raad: Veroordelingen wegens huurmoord Huijbergen blijven in stand

Archieffoto ter illustratie
Archieffoto ter illustratie
Foto: Nieuws.nl

De veroordelingen van drie mannen wegens het medeplegen van een huurmoord op een 37-jarige man in Huijbergen in februari 2014, blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag geoordeeld.

Op 22 februari 2014 werd een 37-jarige man vermoord bij zijn woning op een chaletpark in Huijbergen. Het slachtoffer stapte uit zijn auto, liep naar de kofferbak om iets te pakken en werd toen door een van de verdachten van achteren door het hoofd geschoten.

De Hoge Raad Der Nederlanden meldt er het volgende over: Tegen vier verdachten werd vervolging ingesteld. Het gerechtshof vond dat er voldoende wettig en overtuigend bewijs was dat deze vier verdachten de moord samen hebben gepleegd. Daarbij baseerde het hof zich onder meer op de telefoongegevens van de mannen, de verklaringen die zij hebben afgelegd en DNA-onderzoek. Het gerechtshof concludeerde dat de moord intensief is voorbereid. Nadat voorverkenningen waren uitgevoerd is het slachtoffer bij zijn woning opgewacht. Eén man was de organisator van het geheel, hij gaf onder andere instructies aan de twee mannen die het slachtoffer bij zijn woning opwachtten. Deze twee kregen voor de moord betaald in geld en drugs, dat gebeurde door de vierde man die ook de opdrachtgever was van de moord.

De verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd die varieerden van 12 tot 19,5 jaar. De vier verdachten stelden beroep in cassatie in bij de Hoge Raad. Eén van hen trok later zijn cassatieberoep in.

De advocaten van de verdachten vroegen de Hoge Raad de veroordelingen te vernietigen. Ze klaagden er onder meer over dat de bewezenverklaring van het hof van het medeplegen van de moord niet uit het bewijs kan worden afgeleid.

De Hoge Raad oordeelt dat alle cassatieklachten die in de drie zaken zijn ingediend falen. Deze klachten zijn zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat ze niet tot vernietiging van de uitspraak kunnen leiden en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen. Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen en de opgelegde gevangenisstraffen definitief.

Cookieinstellingen