Pers- en sponsormeeting Grote Prijs Adrie van der Poel

Foto: Jan

Vrijdagmiddag werd in café en zalencentrum Non Plus Ultra in Woensdrecht de druk bezochte pers- en sponsormeeting voor de Grote Prijs Adrie van der Poel gehouden.

Presentator Carl Huybrechts en voorzitter van het organisatiecomité ontvingen een aantal gasten aan tafel in het druk bezochte Non Plus Ultra, waarbij de intervieuws op een aantal grote schermen in de zaal te zien waren. Een van de gasten was Richard Groenendaal, de winnaar van de eerste twee edities van de Grote Prijs Adrie van der Poel in 2000 en 2001. verder zaten aan tafel Michel Reinders van Brabantsport en Dirk Theuns van hoofdsponsor IKO. De ontwerper van het parcours, Adrie van der Poel was niet afwezig.

Toen en nu

Als opwarmer werd er op de schermen in de zaal eerst een terugblik op de GP van 2018 vertoont.

Vooruitkijkend naar de komende wedstrijd waren de tafelgenoten het er over eens dat Mathieu van der Poel de grote kanshebber voor de overwinning is. Bij de dames maakt Marianne Vos een goede kans.

Terugkijkend was het verschil in budget voor de eerste en de huidige organisatie opvallend. 150.000 gulden was het budget voor de GP in 2000. Tegenwoordig is een budget van €650.000 nodig om een GP te organiseren. Dat geeft ook wel aan hoe het evenement gegroeid is door de jaren heen. Zo staat er nu een VIP tent 130 bij 25 meter is en die ruimte biedt aan 1500 VIPS. De kaarten hiervoor zijn trouwens al lang uitverkocht en momenteel moet er nee verkocht worden.

Voormalig winnaar Richard Groenendaal vertelde ook dat hij zag dat het evenement gegroeid was maar dat het parcours van de GP altijd een zwaar maar ‘eerlijk’ parcours was en nog steeds is. Een van de verschillen tussen toen en nu was dat bij de eerste GP de trap in het parcours de smalle trap bij de Canadalaan was en dat het nu de brede trap naar de bult, waar nu de nieuwe appartementen gebouwd worden, is.

De gemeente Woensdrecht

Burgemeester Steven Adriaansen vertelde trots dat het houden van de veldrijden wedstrijden in Huijbergen en Hoogerheide de gemeente Woensdrecht grote bekendheid in gegeven hebben. De door de UCI aan de gemeente Woensdrecht toegekende ‘Bike City ‘titel is ook een bron van trots. De burgemeester noemde ook de economische spin-off van deze evenementen.

Een negatief punt is de afsluiting van de Scheldeweg, waar toch wel negatief commentaar op komt. Volgens Adriaansen is dat echter maar een kleine groep.

Het parcours

Het parcours zal dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren. Door de in aanbouw zijnde appartementen van De Nijs Soffers is er boven aan de trap veel minder ruimte.

Daar zal het parcours dus niet als voorgaande jaren recht overheen kunnen lopen maar direct bovenaan de trap een haakse bocht maken. Daardoor is er boven op de bult ook geen ruimte meer voor het publiek. De brug in het parcours wordt breder, wel zes meter breed.

Bij het uitzetten van het parcours is er zo veel mogelijk gebruik gemnaakt van natuurlijke hindernissen. Alleen de trap en twee balken zijn kunstmatige hindernissen en verder wordt goed gebruik gemaakt van de niveau verschillen op het terrein.

Hoe zwaar het parcours wordt zal erg van de weersomstandigheden afhangen. het parcours zoals het er nu, na veel regen, bij ligt is erg zwaar maar als het, zoals verwacht, een paar dagen gaat vriezen wordt het een hard en dus snel parcours. Richard Groenendaal merkte hier wel bij op dat een snel parcours soms nog zwaarder is, omdat de renners sneller bij de hindernissen aankomen.

Het parcours heeft een totale lengte van 3,034 kilometer, waarvan 546 meter asfalt, 2,154 kilometer weiland en 333 meter bospad. Het wedstrijd hoofdkwartier zal zoals gebruikelijk in het gemeentehuis gevestigd zijn.

Het organisatie comité en de rondemiss

Niet alleen het parcours, maar ook de nieuwe outfit van het organisatie comité van de GP werd aan het publiek voorgesteld, evenals de rondemiss voor dit jaar.

€1000 voor Wielercollege Ossendrecht

De supportersclub van Mathieu en David van der Poel heeft zo’n negenhonderd betalende leden. Met dit geld wil de club jong wielersporttalent motiveren en ondersteunen. Dit jaar werd het Wielercollege Ossendrecht als doel gekozen en gedurende de pers- en sponsor bijeenkomst overhandigde Herman Delcroix, de voorzitter van de supportersclub, een cheque van €1000 aan de directeur van het Zuidwesthoek college, Piet Antonissen.

Het WK veldrijden

Het organisatie comité en de gemeente Woensdrecht willen graag nog een keer het WK naar Hoogerheide halen. Hoogerheide is nu één van de kandidaten voor de WK van 2022 of die van 2023.

Een App voor Iphone- en Android smartphones

Een van de voorwaarden voor ondersteuning door Brabant Sport en de provincie is dat er vernieuwing moet zijn.
De organisatie van de GP Adrie van der Poel heeft dit jaar voor het eerst een eigen app met nieuws, parcours, startlijsten, programma en nog meer.
De app is te downloaden via de App Store voor Apple Iphone’s en Google play voor Android telefoons.

De wedstrijden op zondag

Het programma voor zondag de 27e januari is als volgt;

  • 10:00 tot 10:40 uur Junioren
  • 11:20 tot 12:10 uur Heren U23
  • 13:30 tot 14:15 uur Dames Elite
  • 15:00 tot 16:05 uur heren Elite

Uniek sporten

Naast het internationale evenement, de GP Adrie van der Poel, houdt het organisatie comité zich ook bezig met lokale activiteiten. Eén daarvan is het project ‘Uniek Sporten’.

Uniek Sporten is bedoeld om mensen met een beperking de gelegenheid te bieden om kennis te maken met allerlei vormen van bewegen met de fiets. Het evenement in juni vorig jaar had zo’n 160 deelnemers en dit jaar worden er rond de 250 deelnemers verwacht.

Links

Reacties