Dorpsrondleiding van Heemkundekring Halchterth genomineerd voor lokale erfgoedprijs

Gemeente Bergen op Zoom houdt dit jaar voor de tweede keer de lokale erfgoedprijs. Van de acht inzendingen zijn er drie genomineerd. We stellen ze alle drie aan je voor. Deze keer: De interactieve dorpsrondleiding van Heemkundekring Halchterth.

De toer van Heemkundekring Halchterth gaat veel verder dan een gewone wandeling. Het beperkt zich niet alleen tot monumenten, ook de natuurlijke omgeving en bijzondere collecties spelen een grote rol in de rondleiding. Het doel van de werkgroep is om door rondleidingen het Halsters cultureel erfgoed beter toegankelijk maken voor de bevolking en verdere belangstellenden.

Monumenten

Onder andere de Martinuskerk en de Quirinuskerk en het oude kerkhof zijn samen met de werkgroep in het initiatief opgenomen. “Behalve de monumenten zelf , is de route tussen onze monumenten, op de Brabantse Wal en haar uniek stratenplan met Dorpsstraat, Nieuwstraat, Kromstraat, Mussengevecht, Kerkpad en Beeklaan door het meest karakteristieke en oudste stukje Halsteren, een bezienswaardigheid op zich”, zegt mede-initiatiefnemer Wout Huijgens.

Leerlingen

In december 2016 vond de eerste wandeling plaats, waarbij de gidsen samen met de mensen van de monumenten bezoekers hebben rondgeleid. Er werden extra activiteiten in en rond de monumenten ingezet om het publiek naar de monumenten te laten komen. Huijgens: “De leerlingen van VMBO Steenspil uit Halsteren zorgden voor aankleding met bloemwerk. Leerlingen van het CKB verzorgden in beide kerken een optreden. Enkele werkgroepen van het Cultureel Centrum hebben ook hun bijdragen geleverd. Bij het oude kerkhof zijn als extra enige oude historische stukken tentoongesteld.”

Tweede wandeling

In april 2017 organiseerde de werkgroep de tweede Halsterse Historische wandeling. “Ook hier hebben we weer optimaal met alle groepen samen kunnen werken. Het Heemhuis was tijdens de wandelingen het eind- en rustpunt. Op vertoon van een afgestempelde flyer werd een gratis consumptie gegeven. Ook hier werd dankbaar gebruik van gemaakt”, zegt Huijgens.

Erfgoedprijs

Door het instellen van deze prijs wil de gemeente Bergen op Zoom haar erfgoed breder onder de aandacht brengen en eigenaren en initiatiefnemers stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan.
De inzenders zullen op vrijdag 21 juli de jury moeten overtuigen van hun inzending, door middel van een presentatie. Vervolgens wordt op vrijdag 8 september, tijdens de start van de Open Monumentendag, de winnaar bekend gemaakt.

Gedenksteen

In 2014 heeft Bergen op Zoom de BNG erfgoedprijs gewonnen en hiervoor € 25.000 ontvangen. Voorwaarde voor het ontvangen van de BNG erfgoedprijs is dat de middelen van die prijs ook daadwerkelijk worden aangewend voor projecten die wij als gemeente hebben opgegeven. Het instellen van een lokale erfgoedprijs voor Bergen op Zoom is een van die projecten. Vorig jaar was de eerste lokale erfgoedprijs in Bergen op Zoom. Die leverde toen ook 8 inzendingen op. De uiteindelijke winnaar was SBM met de Gedenksteen van de Gertrudiskerk.

Cookieinstellingen