Expositie van Gido Hommes in de Arsis Galerie geopend

Gido Hommes
Foto: Jan

Tot 31 maart is in de Arsis Galerie in de St. Annastraat in Bergen op Zoom een expositie van kunstenaar Gido Hommes te bewonderen.

In Galerie Arsis is elke maand een nieuwe tentoonstelling. De afgelopen maand exposeerde Victor van de Lande in de galerie en volgende maand exposeert Marleen Vinke. Deze maand, maart, hangen er schilderijen van de Bergse kunstenaar Gido Hommes in de galerie.

Gido Hommes

Gido Hommes, geboren en woonachtig in Bergen op Zoom heeft zijn atelier in een chalet op volkstuinencomplex Bommesee in Bergen op Zoom. Gido is al zijn leven lang actief als kunstenaar en zijn werk bestaat onder andere uit portretten, vrij werk, kalligrafisch werk en sculpturen. Zijn werk is onder andere te zien op de Amerikaanse website Saatchi Art.

Hij heeft al over de hele wereld geëxposeerd zoals onder andere in Monaco en Boston, maar ook Antwerpen en Amsterdam en nu dus in de Arsis Galerie in Bergen op Zoom. Het werk wat nu in de galerie hangt is werk uit de laatste vijf jaar.

Opvallend aan de schilderijen van Gido Hommes is dat hij teruggaat naar de essentie, de kleuren en vormen en alle franje achterwege laat. Op een westerse manier weet hij een oosterse sfeer op te roepen in zijn werken.

De opening

Al ruim voor de opening was het al erg druk in de galerie. Naast de vaak aanwezige leden van Arsis waren er ook veel bezoekers die speciaal voor deze opening naar de Sint Annastraat in Bergen op Zoom waren gekomen.

Even na vier uur zaterdagmiddag werd de expositie, in een galerie vol belangstellenden, geopend door Albert Hagenaars.

Hagenaars begon zijn opening met een tekst die hij gezien ha bij een bezoek aan het atelier van Gido, de Franse tekst “La voie c’est la vie de tous les jours”. In het Nederlands “De weg is het leven van alle dagen”.

In zijn toesprak bekeek Hagenaars een viertal associaties met deze weg.

De eerste associatie met de weg die hij zag was die met de Halsterseweg. Gido woonde pal naast het huis waar Hagenaars geboren was. Ook de kunstenaar Peer van Meer heeft hier gewoond. Een leuk detail bij deze associatie was dat Hagenaars, na vijftig jaar, juist bij de opening van deze expositie Peer van Meer weer ontmoete.

v.l.n.r. Peer van Meer, Gido Hommes en Albert Hagenaars, de mannen van de Halsterseweg

In zijn speech deed Hagenaars een bekentenis. Het bekijken van het werken en leven van Gido Hommes, als buurman van Hagenaars, was een van de redenen dat Hagenaars zelf ook de kunsten in gegaan is.

De tweede associatie met de weg is de weg als manier van scheppen. Gido zijn atelier bevind zich in een chalet op het volkstuinencomplex Bommesee, een verbastering van Bon marché. een goede handelsplaats.

De associatie met handel is ruilen en Gido ruilt in zijn werk de dagelijkse realiteit in tegen innerlijke beleving en dat in een rustige omgeving, het volkstuinencomplex waar mensen bezig zijn hun eigen paradijsje te scheppen. De weg is hier de handeling waaruit een voorstelling ontstaat, abstract of figuratief. Bijna kalligrafie

De derde associatie is daarom die met het Japanse kalligrafie, Shodô, letterlijk ‘de weg van het schrijven’. Het schrijven is voor Hagenaars, als schrijver, geen onbekend terrein. Kalligrafie is in Japan een kunstvorm op zich en als een kunstenaar lang doet over het kalligraferen van een teken is dat omdat hij eerst zijn geest klaar om uiteindelijk zij werk in inkt op papier te zetten, net zoals Gido dat met zijn felle kleuren op het witte doek doet.

De vierde associatie komt ook uit Japan. Het is de weg die de Japanse dichter Matsuo Bashõ in de 17e eeuw aflegde met voettochten langs historische, religieuze en culturele plaatsen om zijn belevenissen vast te leggen in haiku’s, verzen van drie regels met respectievelijk 5, 7 en 5 lettergrepen. De feestelijke odes aan de literatuur die Matsuo Bashõ met zijn volgelingen beleefden deden Hagenaars denken aan wat hij als jongeman in de tuin van Gido Hommes zag.

Als besluit daagde Hagenaars, namens Gido, de bezoekers uit om zelf de verbinding, de associaties te maken met de werken op deze expositie en hij besloot met “Mocht dat niet lukken, geen probleem! U heeft dan in elk geval een stukje van uw eigen weg afgelegd.”

Nu de expositie officieel geopend was konden de bezoekers de werken van Gido rustig bekijken en, zoals Hagenaars al gezegd had, zelf de associaties maken. Natuurlijk onder het genot van een drankje en een praatje met de andere bezoekers of met Gido.

Praktische informatie

De expositie van Gido Hommes is te bekijken van 3 tot en met 31 maart 2018
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur
Locatie: St. Annastraat 10, Bergen op Zoom

Links

 

Reacties