8 April, Sena Performers Gitaar Dag

Foto:

Op zondagmiddag 8 april treden vier generaties topgitaristen in stadspaleis Het Markiezenhof in Bergen op Zoom gratis op en geven workshops.

De Sena Performers Gitaar Dag is een nieuw evenement dat is gekoppeld aan de Sena Performers European Guitar Award. Onder andere Adriaan Vandenberg, Jan Akkerman, Arnold van Dongen en Stochelo Rosenberg staan op het programma van deze gratis te bezoeken gitaarmiddag.

Deze Gitaar Dag gaat vooraf aan de Sena Performers European Guitar Award die op donderdag 12 april plaats vindt in Gebouw-T in Bergen op Zoom. Deze wordt uitgereikt aan de Amerikaanse topgitarist Joe Satriani die daarmee Joe Bonamassa, de winnaar van vorig jaar, opvolgt. Een dag eerder staat Jan Akkerman’s Sena Performers Guitar Night in dezelfde locatie op het programma.

Sena

Voor hoofdsponsor Sena is het van groot belang om alle generaties kennis te laten maken met de gitaar, zowel akoestisch als elektrisch. Jack Pisters, voorzitter van de Sena European Guitar Award is trots op het programma van deze eerste editie. ,,Deze Gitaar Dag is een unieke dag met concerten, Q&A’s en workshops door topgitaristen uit heel Nederland. Een must voor alle aspirant gitaar helden en collega’s.”

Tijdens de Sena Performers Gitaar Dag krijgt de crème de la crème op het gebied van gitaarmuziek in Nederland alle ruimte om zichzelf te presenteren. Volgens organisator Jean-Paul Heck was dat ook de inzet. ,,Het is ons gelukt om vier generaties gitaristen naar Bergen op Zoom te halen die in hun genre tot de absolute nationale- en ook wereldtop behoren. Daarnaast is de locatie voor dit evenement fantastisch. Het Markiezenhof is één van de mooiste stadspaleizen van Europa en een perfecte plek om de schoonheid van de gitaar te benadrukken.”

Meer over het gratis programma

Jan Akkerman was een grondlegger en pionier voor velen. En tot op de dag van vandaag staat hij nog altijd op eenzame hoogte. Adriaan Vandenberg is een andere gitaarheld en een naam die overal in de wereld van de rockmuziek met veel respect wordt uitgesproken. Hij werd beroemd met Vandenberg en Whitesnake en timmert nu danig aan de weg met Vandenberg’s MoonKings.

Met de komst van Arnold van Dongen halen we de meest gevraagde sessie- en bandgitarist van dit moment in huis. Hij is de vaste gitarist van Marco Borsato en Ilse DeLange en speelde op talloze albums van bekende bands en artiesten. Binnenkort zal hij bij DeLange de nieuwe ster Yori Swart ontmoeten. Ook zij komt naar Bergen op Zoom voor een optreden.

Swart maakt eigen albums en is tevens een veelgevraagd gitarist die in de nieuwe band van DeLange een belangrijke rol zal gaan vervullen. Swart kreeg les op het conservatorium van Amsterdam, een opleiding waarbinnen Jack Pisters een belangrijke rol speelt. Hij was gitarist bij onder meer Anouk, Keith Caputo en Soylent Green en is tevens hoofddocent van de pop-opleiding in Amsterdam. Pisters zal een workshop in Het Markiezenhof geven.

De eerste editie van de Sena Performers Gitaar Dag wordt afgesloten met een exclusief optreden van de broers Stochelo en Mozes Rosenberg. Stochelo is de voorman van het Rosenberg Trio en zijn jongere broer Mozes een enorm talent. Samen staan zij ook in het theater.

Tussendoor zijn er allerlei clinics van gitaardocenten uit de regio West-Brabant. Daarnaast is de befaamde gitaarbouwer Sjak Zwier aanwezig voor een workshop. Hij zal onder meer de gitaar meenemen die hij speciaal voor superster Steve Vai maakte, de winnaar van de SEGA in 2016. Tevens is in samenwerking met Gebouw-T een speciale gitaarquiz gemaakt door het bekende team van Quiz’M, professionele quizmasters die door heel Nederland speciale popquizzen organiseren.

Reacties