De Mars: Wandel, ren, plog en verwonder

Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten en betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Van 16 tot en met 23 september 2018 rijgen wandelaars, ploggers en natuurliefhebbers deze relatief onontdekte erfgoedparels aan elkaar tijdens De Mars.

Gedurende een week lopen zij vanuit Grave en Bergen op Zoom richting Heusden. Onderweg worden de wandelaars getrakteerd op culturele en culinaire verrassingen. In samenwerking met ANWB en Runnerscafe dragen ploggers bovendien hun steentje bij aan het schoonhouden van het Brabantse landschap: al joggend en genietend van de natuur, zamelen zij zwerfafval in. Op zondagmiddag 23 september komen de deelnemers vanuit beide richtingen in Heusden samen om een muzikaal slotfeest te vieren. Iedereen is welkom om aan te sluiten!

De Zuiderwaterlinie loopt van Grave tot Bergen op Zoom en is hemelsbreed 165 kilometer lang. Van 16 tot en met 23 september vormt de Zuiderwaterlinie het decor voor een prachtig evenement: De Mars. Aan weerszijden van de Zuiderwaterlinie startend, worden dagelijks twee etappes van circa tien kilometer afgelegd. Op 23 september vindt het slotfeest plaats in Heusden, de vestingstad die dit jaar tevens haar 700-jarig bestaan viert. Dj La Fuente sluit De Mars met een spetterend optreden af.

Wandeling

De Mars voert wandelaars langs prachtige natuur, forten, dijken, schansen en vestingsteden langs de Zuiderwaterlinie. Onderweg wordt het verhaal van de Zuiderwaterlinie verteld, is er verrassend locatietheater en worden de wandelaars getrakteerd op Brabantse streekproducten. Samen met natuurorganisatie IVN en NL Zoemt werd het educatieve programma ‘De Zuiderwaterlinie Zoemt!’ voor het basisonderwijs ontwikkeld: op speelse wijze maken leerlingen kennis met de natuur langs de Zuiderwaterlinie. Zij gooien hun zelfgemaakte zaadbommen langs de Zuiderwaterlinie, waardoor volgend voorjaar een knallend palet van bloemen (en zoemende bijen en andere insecten) te bewonderen is. Ook worden kunstwerken van kunstenaar Tijs Rooijakkers tijdens iedere etappe op de route geplaatst. Zijn werk bestaat uit een blauwe draad, geregen door een grote houten naald, dat het landschap verbindt dat ooit door oorlog werd gespleten. De naalden in het landschap doen denken aan lansen en ander wapentuig. Naald en draad zijn hier echter niet bedoeld om te vechten, maar om te hechten. Het getergde landschap, door water in tweeën gespleten, is weer één.

Plogging

Speciale aandacht is er tijdens De Mars voor ‘plogging’: tijdens het hardlopen afval oprapen. Een trend uit Zweden die nu ook naar Nederland is overgewaaid. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka up’ dat oprapen betekent, en jogging. ‘Ploggers’ van over de hele wereld rapen zoveel mogelijk zwerfafval op en posten vaak vol trots foto’s van de volle zakken op social media. Plogging is niet alleen goed voor het milieu; maar ook nog eens een hele goede work-out! In aanloop naar De Mars organiseren de ANWB en Runnerscafe de plogging-vierdaagse: op 31 augustus, 1, 7 en 8 september maken ploggers West-Brabant een stukje schoner. Kijk voor meer informatie en deelname aan de plogging-vierdaagse op www.anwb.nl/plogging of plog mee tijdens De Mars!

De Mars

Iedereen is van harte welkom om gratis deel te nemen aan een of meerdere etappe(s) van De Mars en om de wandelaars op 23 september feestelijk te onthalen. Kijk voor meer informatie en deelname op www.zuiderwaterliniemars.nl/de-mars.

Reacties