Summersale 2023 in de Arsis Galerie

Foto: Jan Krijtenburg

Deze maand is er in de Arsis Galerie geen ‘gewone’ expositie maar een Summersale met een heel breed scala aan kunst voor iedere portemonnee.

Eigenlijk zou er deze maand weer een expositie als alle andere komen maar omdat deze expositie op het laatste moment niet door kan gaan werd er door Arsis een alternatief bedacht, de Summersale 2023.

Onder andere de kunstenaars Clemens Lankrijer, Irene Weug, Lia Reijnders, Hella Sluyters, Riet Buuron, Trudie Vrolijken en Jodrike de Koning hebben allemaal eens goed in hun atelier rondgekeken en daar een aantal werken uitgezocht die ze deze maand wel willen verkopen. Erg leuk is bij deze expositie, dat aan sommige van de kunstwerken een verhaal vastzit.

Greta Thunberg

Lia Reijnders bijvoorbeeld, maakt kunst van ijzerdraad. Ze laat zich inspireren door biodiversiteit, milieu en klimaat en maakt onder andere veel dierenfiguren.
Deze vrijdag bijvoorbeeld was ze aan de hand van een tekening een ooievaar aan het maken maar in de expositie is een heel scala aan ijzerdraadkunst te zien.

Een van haar grotere werken is een portret van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Dat portret maakte Lia een tijd geleden voor een prijsvraag.

Rond 2003 vertrokken de paters Redemptoristen uit de Paterskerk in Roosendaal, die tegenwoordig de Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand kerk heet. De Kruisweg. een serie van afbeeldingen die de lijdensweg van Jezus uitbeelden, werd uit de kerk meegenomen en opgeslagen in het klooster waar ze zich vestigden. Tussen de schilderijen van de Kruisweg hingen schilderijen van profeten.
Enige tijd later werd de kruisweg teruggevonden en werd besloten deze terug in de kerk in Roosendaal te hangen, maar…. er ontbrak één profeet.

Om dit op te lossen werd er een prijsvraag uitgeschreven waarbij kunstenaars gevraagd werd om een kunstwerk van een hedendaagse profeet in te leveren. Lia Reijnders, die erg begaan met het milieu is, besloot een portret van Greta Thunberg in ijzerdraad te maken. Dat viel in de smaak bij de jury en heeft een jaar in de kerk gehangen, totdat …. iemand op zijn zolder de ontbrekende profeet vond.

Handdoeken

Bij het binnenkomen van de galerie vallen meteen de grote stapels handdoeken op die, al dat niet tot pakketjes gebonden, tegen de muur, op de grond, in kisten en op stapels liggen. Dit is het werk van Irene Weug.

Jarenlang heeft Irene handdoeken verzameld, gekregen en gekocht, maar allemaal handdoeken waar een verhaal aan vast zit. Geboorte, trouwen, overlijden, allemaal levensgebeurtenissen.

Al de handdoeken heeft Irene ingepakt, met een handjevol zand voor extra gewicht. Een aantal van deze handdoeken zijn opgestapeld tegen de muur, een aantal ligt op de grond en een aantal zit in kisten. Op de kisten staan korte verhaaltjes over de handdoek.

De volgende stap is het uitpakken van de handdoeken en het leegschudden, als een soort afscheid nemen van het verleden.
maar dit is een Summersale dus er is wat te koop. het hele kunstwerk is voor €1000,- te koop, één ingepakte handdoek voor €5,- en één uitgepakte handdoek voor €1,-.

Zandtekenen

Riet Buuron kwam vroeger bij familie op bezoek die een opkamer hadden, waar niemand mocht komen. Op de vloer van deze kamer werden zandtekeningen gemaakt wat Riet intrigeerde. De met een zandtekening versierde jurk op de expositie is een ode aan deze zandtekeningen en de ondergrond is een vijftig jaar oude jurk, een jurk die een van haar eerste zelfgemaakte jurken is.

Tassen, beestjes en objecten

Hella Sluyters exposeert en verkoopt een breed scala aan kunst op de Summersale. Zo staat er een tafel met tassen en andere producten, hangen er aan de muur gevlochten objecten en staan er onder en om de tafel allerhande ‘beestjes’. (Een beestje zoals in de kop van dit artikel)

QR-code

Ook kunstenaars gaan met de moderne tijd mee. Zo kan kunst die van Jodrike de Koning gekocht wordt via een betaal app en een QR-code betaald worden. Gemak dient de mens….

Kunstig geïllustreerde boeken

Ook boeken zijn te koop op de Summersale. Een aantal boeken over kunst op de boekentafel, maar ook het boek ‘De tuin van Jacob Thomas’.

het boek is geschreven door Jaap Vermeiden en vormgegeven door Dorien Bellaar. In ‘De tuin van Jacob Thomas’ vertellen twee broers een verhaaltje over elke vogel die in hun tuin zich laat zien. Het boek is rijkelijk  geïllustreerd met aquarellen van kunstenares Trudy Vrolijk en foto’s van fotografen Beno Kamp en Fred Hoorn.

Jazz en humor

Clemens Lankrijer schildert veel van zijn werken geïnspireerd door zijn liefde voor jazzmuziek, zo ook een aantal werken dat nu in de Arsis Galerie hangt.

Een heel leuk werk dat op de expositie hangt en verkocht mag worden is “Eva’s mond……’
Een tekening in inkt op papier met in de tekening verwerkt de coupletten van het humoristische gedicht ‘Snoep verstandig eet een peer!’ van een anonieme dichter. Het gedicht geeft een grappige kijk op het Bijbelverhaal van Adam en Eva en de appel.

Eén van de coupletten uit het gedicht  gaat als volgt:

‘Goed’ zei God, ik zal mijn best doen,
maar dan moet jij zelf de rest doen.
Ik zal zorgen voor een vrouw,
die haar leven deelt met jou’
Adam liep van pret te zingen,
hij kocht twee verlovingsringen.
‘Prijs de Heer, ik krijg een wijf,
al kost ’t me een rib uit ’t lijf’

Zonder meer een tekening om eens rustig te bekijken en de coupletten uit het gedicht te lezen.

Heerlijke kunst

De Arsis kunstenaars hebben met deze expositie en Summersale ook de gelegenheid genomen om alvast wat bekendheid te geven aan ‘Heerlijke Kunst’

Elk jaar wordt in het kader van Heerlijke Kunst in… ergens een expositie georganiseerd in de vrije natuur. Heerlijke Kunst 2023 zal van 9 september tot en met 1 oktober 2023 gehouden worden op Landgoed Arcadia aan de Afgeslechtedijk 12 in Steenbergen. Op de Summersale expositie is vast een voorproefje van dit evenement te zien.

Meer info over heerlijke Kunst is te vinden op de website heerlijkekunst.nl.

Links

Cookieinstellingen