“Kunst- en daglicht: impressies van een atelier” in Galerie Arsis

Kees Warmoeskerken
Foto: Jan Krijtenburg

Vrijdagmiddag werd in Galerie Arsis in Bergen op Zoom de expositie “Kunst- en daglicht: impressies van een atelier” van Kees Warmoeskerken geopend.

Een stukje atelier van kees Warmoeskerken

Kees Warmoeskerken

De in Bergen op Zoom geboren kunstenaar is een kunstzinnige duizendpoot. Hij schildert niet alleen maar maakt ook illustraties, beelden, decorontwerpen en doet restauraties. Bekende beelden van Kees Warmoeskerken zijn onder andere De Saanegeit in Huijbergen en Vlasbinder in Bergen op Zoom en in 2000 ontving hij de Sakko Cultuurprijs van Bergen op Zoom voor zijn werk.

Verhuizing

In november gaat Warmoeskerken van zijn vertrouwde atelier aan de Roskamstraat verhuizen en daarom heeft hij een aantal schilderijen gemaakt van zijn eigen werkplek. Omdat hij daar in kunstlicht en in daglicht werkt werd de titel van de expositie “Kunst- en daglicht: impressies van een atelier”.

Impressies van een atelier

In Galerie Arsis hangen aan de ene zijwand schilderijen van zijn atelier en aan de andere kant van de galerie schilderijen die hij in zijn atelier gemaakt heeft. In de zaal stond een zuil met daarop objecten uit het atelier, waarvan enkele op de schilderijen terug te vinden zouden moeten zijn.

Een zuil met objecten uit het atelier

Schilderijen die in het atelier tot stand gekomen zijn

De opening

Na een welkom door Trudie Vrolijk kwam Kees Warmoeskerken zelf aan het woord en introduceerde zijn drie kinderen die de officiële opening zouden doen, zijn zoon Ward Warmoeskerken (die samen met Irene Weug ook al in Galerie Arsis had geëxposeerd en zijn dochters Meike en Heddeke.

Kees Warmoeskerken, links in het gele jasje, dochters Heddeke en Meike in het rood en zoon Ward ook in het geel

Ward vertelde dat in het gezin Warmoeskerken alles op het laatste moment gebeurd. De avond voor de opening werd hij gevraagd om ‘even’ te helpen bij de expositie, zodat hij midden in de nacht in Galerie Arsis aan het klussen was.

Dochter Meike werd ook overvallen door het idee van haar vader dat de kinderen de opening maar moesten doen. Haar vaders werk wordt gemaakt bij Kunst- en daglicht. Zelf staat Meike bij haar werk als dirigent meestal met haar rug naar het publiek. Meike werkt liever bij kunstlicht want een dirigent moet buiten bij bij daglicht rekening houden met wegwaaiende partituren. Meike is naast dirigent ook beiaardier.

Dochter Heddeke is weliswaar geen kunstenaar maar onderwijzeres maar heeft wel veel tijd doorgebracht in het atelier van haar vader. Ook moest er elke verhuizing veel versjouwd worden en altijd trappen op. Eén van de eigenschappen van haar vaders ateliers was dat er geen verwarming was, zodat er ook altijd een kachel mee verhuisd moest worden.

De kachel die steeds mee-verhuisd moest worden

De Peperbus als jukebox

De muziek bij deze opening werd wel op een heel speciale manier gespeeld. De DJ was stadsbeiaardier Janno den Engelsman. en de Peperbus was de jukebox. Naast de deur van de galerie hing een lijstje met zo’n zestig nummers die als verzoeknummer gespeeld konden worden op de klokken van de Peperbus. De verzoeknummers konden aan Meike doorgegeven worden.

Het eerste lied dat gespeeld werd was ‘Als ik ’s avonds op de Dom sta’, een Utrechts liedje dat de in Utrecht wonende kleinzoon van de broer van Kees Warmoeskerken vaak zingt.
Door een druk beachvolleybal toernooi op de Grote Markt en het drukke geroezemoes van de pratende gasten in de galerie, was het helaas vooral op de Grote Markt goed te horen en minder in de St Annastraat.

Kunst kijken

Na de toespraken was het tijd, voor de vele bij de opening aanwezige gasten, om onder het genot van een drankje de schilderijen te gaan bekijken.

Praktische informatie

Wat: Kunst- en daglicht: impressies van een atelier
Waar: Galerie Arsis, St.Annastraat 10, Bergen op Zoom
Wanneer: van 5 tot en met 28 juli 2019
Openingstijden: op vrijdagen, zaterdagen en de koopzondag van 12:00 tot 17:00 uur

Links

Reacties