Voortgang verbouwing voormalig V&D gebouw

Foto: Jan Krijtenburg

Iedereen die het centrum van Bergen op Zoom in komt vanaf de stationskant ziet het meteen, het voormalig V&D gebouw wordt getransformeert naar mooie appartementen.

Failliet V&D

Het op 31 december 2015 failliet gaan van V&D, jarenlang een begrip in elk stadscentrum, heeft ook in Bergen op Zoom een flinke impact gehad. Afgezien van het banenverlies, dat altijd ingrijpend is in het leven van de betrokkenen, kwam ook het markante V&D gebouw in het centrum van Bergen op Zoom leeg te staan en dreigde te verpauperen.

In september 2018 kwam daar een oplossing voor en werd het pand verkocht aan de BVR Groep Roosendaal om er bedrijfsruimte en appartementen van te maken.

Met onder een grote parkeerkelder, bedrijfsruimte op de begane grond en een aantal etages met woningen daarboven blijft de markante architectuur van het gebouw behouden.

De historie

Toen de V&D vlag nog trots op het gebouw wapperde…..

Het V&D gebouw werd in 1952 geopend op de plaats waar tot maar 1945 het kantongerechtsgebouw stond. Door een vliegende bom, de V1 van de nazi’s werd het kantongerechtsgebouw verwoest en na de oorlog besloot de gemeente dat op deze plaats het V&D gebouw moest komen. Het nieuwe gebouw werd opgetrokken in modernistische wederopbouwarchitectuur, typerend voor die periode met strakke lijn en gebruik van grote vlakken metselwerk, stalen kozijnen beton accenten.

De toekomst

Na de aanschaf van het gebouw door de BVR Groep werd uiteindelijk Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten uit Breda gekozen om het nieuwe ontwerp te maken.

Met onder een grote parkeerkelder, bedrijfsruimte op de begane grond en daarboven een aantal etages met woningen, verdeelt over tuinappartementen, stadsappartementen en dakappartementen. Hierbij blijft de markante architectuur van het gebouw behouden.

En toen..

Half 2019 is er een informatieavond voor omwonenden gehouden en in januari 2020 werd het definitieve ontwerp vastgesteld en werd gestart met het verwijderen van asbest en het ontmantelen van het voormalige winkelpand.

Medio 2020 waren er al veel appartementen verkocht en wordt er hard gewerkt om in het tweede kwartaal van 2022 uiteindelijk het vernieuwde pand in gebruik te kunnen nemen.

 

Links

 

 

Reacties