Open Monumentendagen in Bergen op Zoom extra interessant

Kunst in gebouw D van de Cort Heyligers Kazerne
Kunst in gebouw D van de Cort Heyligers Kazerne
Foto: Jan Krijtenburg

De open monumentendagen waren in Bergen op Zoom extra interessant door de combinatie met Kunst in de Monumenten en Manifestatie FoBoZ.

In Bergen op Zoom waren een heel aantal monumenten vrij te bezoeken, zoals het oude stadhuis, de Synagoge, de gevangenpoort en de Sint Gertrudiskerk. Wat het bijzonder maakte waren de kunstwerken die in een aantal monumentale gebouwen te zien waren in het kader van Kunst in de Monumenten en Manifestatie FoBoz.

Naast schilderijen en objecten, zoals bijvoorbeeld te zien in het Markiezenhof en Gebouw D van de Cort Heyligers Kazerne waren er dit jaar, in het kader van de FoBoZ manifestatie, ook veel foto’s te zien met het thema water.

Kunst in de Cort Heyligers Kazerne

Gebouw D op de Cort Heyligers Kazerne staat op de nominatie om gerenoveerd te worden en te worden getransformeerd tot een appartementen gebouw met gezamenlijke voorzieningen. Maar voor het zover is wordt er, op de tweede verdieping van het gebouw, een expositie gehouden van zeven kunstenaars., Hendrik Boot, Irene Weug, Corine Heijmans, Addy van Kempen, Carla Stouthart, Peet Bakxen Janine Chedd. (Lees meer over deze kunstenaars in een vorig artikel op deze site) De titel van de expositie is “Geraakt”.

Peet Bakx bij zijn werk in Gebouw D

Kunst in de twee zalen op de bovenverdieping van gebouw D

Het Markiezenhof

Als één monument wel kenmerkend is voor Bergen op Zoom dan is dat wel het stadspaleis het Markiezenhof. Ook hier konden bezoekers heerlijk rondkijken en genieten van het monumentale gebouw, de prachtige inrichting en de kunst die hier te zien is.

Zelfs voor mensen die niet kunnen zien is er nog wat te beleven want op de binnenplaats staat een maquette van het Markiezenhof met een uitleg in braille schrift.

Maquette van het Markiezenhof voor blinden en slechtzienden

In de tuinzaal van het markiezenhof hingen natuur foto’s van boswachter Erik de Jonge en afbeeldingen van de Oosterschelde. De kapel van het Markiezenhof was te bezoeken en ook van de tuin werd door de bezoekers genoten. Soms met een kop koffie van het ernaast gelegen Museumcafé Markiezenhof.

Ook in het Markiezenhof was heel veel te genieten

FoBoZ fotowedstrijd

In het kader van de Manifestatie FoBoZ was er ook een fotowedstrijd voor de jeugd uitgeschreven. Een schoolproject en een algemene fotowedstrijd voor jeugd tot en met veertien jaar. Voor het schoolproject heeft Frank van Es een aantal instructiefilmpjes gemaakt over fotografie. Die filmpjes hebben kinderen op school bekeken.

Daarna konden de kinderen foto’s gaan maken met wat ze geleerd hadden uit de filmpjes. Dat kon met een echte fotocamera, maar ook met de smartphone die de meeste kinderen tegenwoordig hebben.
Nadat de foto’s waren ingeleverd zijn ze door een deskundige jury beoordeeld en werden er drie prijswinnaars gekozen in elke categorie.

De resultaten van de fotowedstrijd hingen op canvas aan de muren van de galerij op de binnenplaats van het Markiezenhof en om twee uur zondagmiddag vond hier de prijsuitreiking plaats. (Lees meer over Manifestatie FoBoZ in een vorig artikel op deze site)

Prijsuitreiking van de FoBoZ fotowedstrijd

Er waren dus zes winnaars, drie van het scholen project en drie van de algemene wedstrijd.

De nummer drie van het scholen project was Melody Wisse, de tweede plaats was voor Jolien Roggeband en de winnaar van het scholen project was Lotte van Beeck met een foto waar een stuk Mariezenhof spiegelde in regenwater op het deksel van de waterput op de binnenplaats, een paar meter vanaf waar de prijsuitreiking plaats vond.

De winnaars van de algemene fotowedstrijd zijn Rafa Koolen en de zusjes Lieselot en Fiek van Broekhoven. Lieselot en Fiek waren niet aanwezig bij de prijsuitreiking maar lieten zich door een nichtje vertegenwoordigen.

De eerste prijswinnaars kregen een mooi boek en alle winnaars kregen dankzij Fuji, een van de sponsors, een mooie vergroting van hun foto.

De winnaars van de fotowedstrijd

Het Stadhuis aan de Grote Markt

De fotoclubs die deelnamen aan Manifestatie FoBoZ hadden hun exposities in het stadhuis aan de Grote Markt en in de Sint Gertrudiskerk. Allebei de panden zijn op zich al zeker de moeite waard om te bezoeken en daar werd ook goed gebruik van gemaakt maar de geëxposeerde foto’s waren de kers op de taart.

In het stadhuis exposeerde Fotoclub Brabantse Wal, zoals ze het zelf zeggen, “De Steenbergse fotoclub voor de hele Brabantse Wal”.
Jan Flinkenflögel van de fotoclub vertegenwoordigde de club op de expositie in de entreehal van het stadhuis. Op de expositie hier ook een aantal foto’s van Flinkenflögel zelf. Een leuk detail is dat één van zijn foto’s, waar het tuig van een zeilboot weerspiegeld in het golvende water, zo abstract leek, dat de foto per ongeluk ondersteboven opgehangen is.

Jan Flinkenflögel bij vier van zijn foto’s, waarvan de meest rechtse ondersteboven is opgehangen

De Sint Gertrudiskerk

De overige deelnemende fotoclubs hadden hun expositie in de Gertrudiskerk. Hier stonden aan weerszijden in de kerk de tableaus met alle foto’s. Uiteraard ook hier allemaal met het thema water.

Aan de zijkanten van de kerk stonden de tableaus met foto’s van de fotoclubs opgesteld

Elke fotoclub had z’n eigen plek in de kerk

De kerk en het Ibach orgel

De Gertrudiskerk op zich is natuurlijk al een indrukwekkend monument maar in de kerk zelf staat nog een monument namelijk het unieke Ibach-orgel. Het orgel werd in 1863 en 1864 gebouwd en was oorspronkelijk bedoeld voor de Kerk van de Heilige Maagd, tegenwoordig Stadsschouwburg De Maagd.

Het orgel was gemaakt in Barmen, in Duitsland door de gebroeders Ibach en de orgelkas was ontworpen door de Brusselse architect Cels en gemaakt in het schrijnwerkers atelier Peeters-Divoort in Turnhout.

In 1988 verhuisde het orgel van De Maagd naar de Gertudiskerk en in 2011 is het orgel grondig gerestaureerd. ‘De vrienden van het Ibach-orgel’ is opgericht om bij te dragen in de kosten van het in stand houden van het orgel en om activiteiten rond het orgel te organiseren. In de kerk stond tussen alle foto’s ook een stand van De vrienden van het Ibach-orgel  om informatie te verstrekken. (Voor belangstellenden, het postadres is Vrienden van het Ibach-orgel, p.a. Bredasestraat 7 4611 CE Bergen op Zoom)

Het Ibach-orgel en de informatiestand van De Vrienden van van het Ibach-orgel

De Gertrudiskerk zelf is nog veel ouder dan het orgel. Het oudste deel van de kerk is gebouwd rond 1370 en het gebouw zoals het er nu ongeveer uitziet is voltooid in 1477. Na een turbulente geschiedenis met beschietingen, verwoestingen en branden, wisselingen van katholiek naar protestantse kerk en terug werd de kerk in 1987 opnieuw ingewijd door de bisschop van Breda.

Archieffoto van het interieur van de kerk

Een mooi hoekje in de kerk

Galery Lukisan

In een gemeentelijk monument aan de Moeregrebstraat 72 in Bergen op Zoom, op een steenworp afstand van de Gevangen Poort is Galery Lukisan gevestigd . Het gebouw waar de galerie gevestigd is was voorheen een protestantse kerk, achter een woning die bekend staat als “Het Wapen van Frankrijk”. De oorsprong van dit gebouw ligt in 1492 en vanaf 1520 was het van de geldwisselaars in Bergen op Zoom, in die tijd een belangrijke handelsstad. In 1610 gaf een nieuwe eigenaar het huis de naam “De Wapen van Vranckryk”.

Ook hier is kunst van Manifestatie FoBoZ te bewonderen en wel van Hengki Koentjoro, Jos Verhoogen en Corine Heijmans.

Corine Heijmans in gesprek met galeriehouder Sander Salim in Galery Lukisan

Jayapura, één van de foto’s van Corine Heijmans in Galery Lukisan

Galerie Sint-Annastraat

In de Sint Annastraat in de galerie op nummer 10 waren de onderwaterfoto’s van Raymond Wennekes geëxposeerd. Kleurige onderwaterfoto’s van over de hele wereld. Ook deze foto’s pasten in het thema ‘water’ van Manifestatie FoboZ.

Onderwaterfoto’s van Raymond Wennekes in Galerie Sint-Annastraat

Een kompas kwal, gefotografeerd door Raymond Wennekes in het Grevelingen meer

Cookieinstellingen