Linde met een E in Gebouw met een T

Je zal er maar bij zijn geweest. Het allereerste optreden van Lucky Fonz III in Markiezenstad Bergen op Zoom. En als je er niet bij was, dan hebben we in ieder geval de foto’s nog.

Voordat Lucky Fonz III zijn Bergse debuut maakt, staat Eva van Manen op het podium. De Amsterdamse is de vroegere buurvrouw van Lucky, zo blijkt later. Maar vanavond is ze bovenal singer-songwriter die het publiek gezongen en gesproken poëzie voordraagt.

Mooie droom

Waar Gebouw-T gisteravond met DeWolff nog een rauwe rocktempel was, voelt de zaal vanavond als een knusse woonkamer, waarin rond de klok van tien, Lucky thuiskomt. Geen strak theaterprogramma, maar één op ééntjes, anekdotes en hersenspinsels van de 41-jarige Amsterdamse vrijdenker. “Komen jullie verhaal halen voor de teksten van mijn nieuwe album Hemellichamen? Of willen jullie je geld terug?” Heel even schept hij een parallel universum waarin de artiest tegenover een zaal mensen die verhaal komt halen staat. Maar die nachtmerrie is het niet voor Lucky en het Bergse volk, eerder een mooie droom die uitkomt.

Reiger

Niet alleen de poëtische songteksten, maar ook de ingelaste ruimte voor vragen, zorgde ervoor dat het publiek Lucky Fonz III nog iets beter kennen dan voorheen. Zo weet het publiek dat zijn lievelingsdier een reiger is, zijn vriendin in de bioscoop in Zaandam zit en dat het saaie drielandenpunt zijn inspiratie was voor het nummer De Berg.

De creatieve vrijheid die een clubtour als deze met zich meebreng resulteert in een uitgebalanceerde set van vrolijke synthesizer liedjes enerzijds en gevoelige gitaarsongs anderzijds. Van Kwantumwetenschapper tot Linde met een E. Het komt allemaal voorbij in het Gebouw met een T.

‘Maar sta ik naast de zee. Dan kijk ik naar het strand. En dan zie ik daar een korrel. En neem ik een handje zand. Dan breng ik het naar m’n ogen. Bekijk ik het van dichtbij. Dan zie daar die korrel. En dan denk ik ‘hee, net als mij!’

 

Eva van Manen

 

Eva van Manen

 

Bekijk ook een verslag van de show van DeWolff een dag eerder in Gebouw-T:

Rocken als vanouds met DeWolff in Gebouw-T

 

Cookieinstellingen