Fabriek Philip Morris komt weer tot leven, dit is wat ze gaan doen

30 nov 2017, 20:42 Bergen op Zoom
20171130 philipmorris boz 04
Vincent

Gedeputeerde Bert Pauli kreeg er hoofdpijn van, als hij onderweg naar Brussel langs Philip Morris reed. En ook burgemeester Frank Petter herinnert zich het massaontslag van 2014 nog als de dag van gisteren. De jubelstemming was donderdag dan ook groot, bij het in gebruik nemen van een nieuwe productielijn in de fabriek aan de Marconilaan in Bergen op Zoom.

In april 2014 werd bekend gemaakt dat ruim 1200 medewerkers hun baan bij de sigarettenfabrikant zouden verliezen. “Ik kwam toen met het college bijeen, en we konden het besluit niet geloven. We werden geconfronteerd met veel mensen die op zoek moesten naar een nieuwe baan terwijl in de kaartenbak al veel werkzoekenden zaten”, zei burgemeester Petter.

Uitvalsbasis

Philip Morris en de gemeente werkten samen in een mobiliteitscentrum om zoveel mogelijk mensen elders weer aan het werk te krijgen. In de tussentijd werd er gekeken naar andere bestemmingen voor het complex langs de snelweg, maar daar is niks van gekomen, op de verkoop van een deel van de grond aan Cubicco

na. Ondertussen gingen enkele activiteiten in de fabriek door. In de fabriek waar voorheen sigaretten werden gemaakt werd toen op kleine schaal halffabrikaten geproduceerd. Ook als logistieke uitvalsbasis was het terrein nog van waarde voor de tabaksgigant.

Economie

De catastrofe was leerzaam voor de gemeente, zei Petter. “We kunnen beter vier kleine, dan één grote werkgever in de gemeente hebben. Wat dat betreft doet de overheid aan risicospreiding.” Gedeputeerde Bert Pauli heeft bij de Provincie Noord-Brabant de portefeuille Economie onder zijn hoede. Volgens hem staat de Brabantse economie er goed voor, en daalt de werkeloosheid gestaag. “Het gebeurt niet elke dag dat een bedrijf 80 miljoen investeert, wat meer dan honderd banen oplevert”, zo verklaarde hij zijn enthousiasme.

Rookvrije toekomst

Peter van den Driest, Director Corporate Affairs Philip Morris Holland, noemde de lancering van de nieuwe productielijn een mijlpaal voor het bedrijf. “De fabriek in Bergen op Zoom zal een spilfunctie vervullen in onze ambitie traditionele rookwaren zo snel mogelijk te vervangen door rookloze alternatieven”, zei hij.

Elektronisch apparaatje

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om meer mensen aan het roken te krijgen, maar om de mensen die nu roken op de traditionele manier aan een (elektrische) rookloos alternatief te krijgen. Het Product bestaat uit speciale tabaksticks (HEETS)die in een elektronisch apparaatje (IQOS) worden verwarmd in plaats van verbrand. Hierdoor ontstaat geen rook, geen as en veel minder geur. “Het gehalte aan schadelijke stoffen in de geproduceerde damp ligt vele malen lager ligt ten opzichte van de schadelijke stoffen in sigarettenrook”, vertelde Van den Driest.

Tabakshalffabricaat

In de fabriek in Bergen op Zoom worden sinds oktober dit jaar tabakshalffabricaat gemaakt. Rollen met zogeheten Cast Leaf ofwel tabakspapier die in andere fabrieken tot HEETS worden verwerkt. Met de investeringen in de productielijnen is een bedrag gemoeid van in totaal ruim 80 miljoen euro, zei Ad Reijnen, Factory Manager Phillip Morris Holland. Deze investering levert ongeveer 135 nieuwe banen op. Begin 2018 zal een tweede lijn in gebruik worden genomen. Vervolgens is het afhankelijk van de vraag naar het product of er meer lijnen bij komen. Volgens de fabrieksmanager is er ruimte voor totaal vier lijnen. “Het totaal aantal werknemers in Bergen op Zoom komt hiermee volgend jaar op 335. Daarnaast zal het aantal medewerkers in facilitaire en logistieke diensten op 385 komen. Dat betekent dat er dagelijks meer dan 700 mensen werkzaam zullen zijn op ons bedrijfsterrein”, aldus Reijnen.

Personeel

Op dit moment zijn er al 125 van de 135 mensen aangenomen. “Het profiel van de nieuwe werknemers is anders dan voorheen gebruikelijk. Er ligt veel meer nadruk op specialistische taken in alle functies en de kwaliteitsafdeling is enorm gegroeid om het hoge kwaliteitsniveau van deze innovatieve producten te kunnen garanderen”zei Reijen. Het grootste deel van de nieuwe lichting personeel (80 procent) werkt op de nieuwe lijn. Twintig procent van de nieuwe mensen vervult functies van mensen die al een lange loopbaan bij Philip Morris hebben en doorschuiven naar de nieuwe lijn. De productie gaat 24 uur per dag en 7 dagen in de week door. Er wordt gewerkt in een vijfploegendienst.