Voorronde Nationale Voorleeswedstrijd Bergen op Zoom

Alle deelnemers
Foto: Jan

Zaterdagmiddag organiseerde de Bibliotheek Het Markiezaat in Hoogerheide de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd voor scholieren uit de gemeente Bergen op Zoom

Nadat zaterdagmorgen vijftien leerlingen uit Steenbergen en Woensdrecht hun voorronde gehad hadden waren nu zestien leerlingen van basisscholen uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat aan de beurt. Eigenlijk zouden er zeventien deelnemers zijn maar één deelnemer was helaas afgevallen. (klik hier voor een artikel over de wedstrijd van Woensdrecht en Steenbergen)
De deelnemers werden ondersteund door een enthousiast publiek, met spandoeken om de deelnemers aan te moedigen.

Om half twee begon de voorleeswedstrijd met de eerste voorlezer, Enya de Keijzer van De Noordster. Na Enya waren Joep, Roos, Luca, Iris, Jippe, Kris en Suze aan de beurt. Na deze negen deelnemers werd er een momentje gepauzeerd zodat deelnemers en het in grote getale aanwezige publiek even de benen kon strekken en wat kon drinken.

Na de pauze was Fardin Ahmed van basisschool De Kreek degene die mocht beginnen, gevolgd door Neeltje, Samara, Joppe, Oumaima, H’Dier en Sophie. Alle deelnemers waren de beste voorlezers van hun school dus het publiek kon genieten van mooi voorgelezen leuke en spannende fragmenten uit de boeken van de scholieren.

Het team van de Bibliotheek Het Markiezaat die de wedstrijd presenteerde bestond uit Wouter, Gertruud Hoff, Liselotte en Wendy en in de jury bestond uit drie personen waaronder Mees Tempelaars, de voorleeskampioen Bergen op Zoom 2017.

Nadat alle zestien deelnemers in de stoel gezeten hadden om uit hun boek voor te lezen vertrok de jury om zich te beraden wie uiteindelijk het best voorgelezen had.

Toen de juryleden de theaterzaal verlaten hadden, werd er voor het publiek een leuke quiz gehouden. Elke vraag had twee antwoorden. Iedereen in het publiek had een roze en een groen papiertje. Het antwoord op elke vraag moest gekozen door één van de papiertjes omhoog te houden. iedereen die het foute antwoord gegeven had viel af voor de volgende ronde totdat er uiteindelijk vier winnaars over waren die een prijsje kregen, een zadelhoes van de bibliotheek.

Nadat de quiz afgelopen was en de winnaars hun prijsje in ontvangst hadden genomen kwam de jury de zaal weer in waarna Yvonne Kammeijer (Wethouder Onderwijs gemeente Bergen op Zoom) de winnaar bekend maakte. De jury had, gelet op intonatie, emoties, het inbouwen van rust en de meeslependheid van het voorlezen een winnaar gekozen. Het was de tien jaar oude Kenji Hetzscholdt van basisschool Lodijke uit Bergen op Zoom.

Kenji vertelde dat zijn lievelingsboek Harry potter en de Steen der Wijzen was. Kenji leest niet alleen op school maar hij leest ook thuis veel. Heel aardig was ook dat hij zich voor deze wedstrijd, op advies van zijn juf, in stijl gekleed had.

Kenji gaat nu door naar de regionale ronde. Hierbij worden weer uit groepjes deelnemers winnaars gekozen en de uiteindelijke winnaar maakt kans om voorleeskampioen van Noord-Brabant worden.

Reacties