Motorrijles: Dit is waarom ik ga motorrijden (blog 1)

Eén van de eerste motorrijlessen die ik volg bij Dek. Rechts op de foto instructeur Gerard.
Foto: Jan

Vincent is één van de redacteuren van deze website en schrijft in drie blogs over zijn weg naar een motorrijbewijs. Hij volgt motorrijles bij Dek Opleidingen.

Met de stap om te gaan motorrijden, breekt er voor mij een nieuw hoofdstuk in mobiliteit aan. Eén van de vorige hoofdstukken was het in gebruik nemen van een kampeerbus zodat ik kon overnachten nabij mijn opdrachtgevers in de randstad. Tegenwoordig werk ik voornamelijk dicht bij huis in West-Brabant, grotendeels voor een opdrachtgever met eigen auto’s. Bovendien heb ik een liefde die wat verder weg woont. Ook dan is het meestal overbodig om mijn hebben en houden iedere keer mee te slepen. Motorrijden is in dat opzicht tijds- en brandstof besparend. Motorfietsen halen al snel een benzineverbruik van tussen de 1 liter op 20 km tot wel 1 liter op 30 km.

Niet van een vreemde

Los van alle praktische afwegingen lijkt het me ook leuk om motor te rijden. Sinds ik geen brommer meer rijdt, mis ik het rijden op twee wielen regelmatig. Dat gevoel heb ik vast niet van een vreemde. Mijn vader reed met een Harley in Zuid-Afrika, met een BMW door Las Vegas en de Grand Canyon en zag het grootste deel van Europa en Scandinavië door zijn motorhelmvizier. Van al zijn reizen maakte hij verslagen in woord en beeld.

Kennismaking

Toen ik in juni eindelijk besloot om motorrijles te nemen, kwam ik al snel bij Dek Opleidingen terecht. Dek heeft vestigingen in Goes, Middelburg, Terneuzen en in Bergen op Zoom. Telefonisch plande ik een afspraak in voor de intest. De intest is een eerste kennismaking waarbij je iets meer dan anderhalf uur (100 minuten) samen een instructeur op pad gaat. Hij kijkt naar je motivatie en aanleg zodat er een gepast advies gegeven kan worden over de praktijkopleiding.

Even regelen

Maar voordat je in het zadel zit moeten er nog wat dingen gebeuren. Allereerst moest ik via het CBR een gezondheidsverklaring invullen en de rijschool machtigen, zodat ze hopelijk binnenkort examens kunnen plannen. Ook heel belangrijk is de motorkleding. Je kunt gebruik maken van de motorkleding van de rijschool. Maar het dragen van een eigen helm en eigen (hand)schoenen is wel zo fijn. Ik kon profiteren van tien procent korting bij Motoport Goes, dankzij een actie van de motorzaak en Dek.

Ervaring

Ondertussen heb ik al een paar lessen gehad op de locaties Bergen op Zoom en Goes. Ik leerde instructeurs Gerard, Freek en Steward kennen. In de volgende blog schrijf ik meer over de lessen, de examens en hoe ik dat ervaar! Mocht je in de tussentijd informatie willen over de rijopleiding, dan kun je het best even kijken op de site van Dek opleidingen.

Motorrijles bij Dek in Bergen op Zoom.
Motorrijles bij Dek in Bergen op Zoom.

Reacties