Motorrijles: Sturen, uitwijken en stoppen op de motor (blog 2)

Motorrijles bij Dek Bergen op Zoom.
Foto: Jan

Vincent is één van de redacteuren van deze website en schrijft in drie blogs over zijn weg naar een motorrijbewijs. Hij volgt motorrijles bij Dek Opleidingen. Deze tweede blog gaat over de theorie en de voertuigbeheersing.

In mijn vorige blog schreef ik dat ik startte met motorrijlessen. Ik heb ondertussen al de nodige lessen gehad in Bergen op Zoom (Wattweg) en in Goes (Verrijn Stuartweg). Om je motorrijbewijs te halen moet je niet twee, maar drie examens halen. Het gaat dan om een theorie-examen en twee praktijkexamens. Het eerste praktijkexamen is voertuigbeheersing en het tweede is verkeersdeelname.

Een deel van mijn zomervakantie heb ik gebruikt om -lekker in het zonnetje- de theorie van het motorrijden onder de knie te krijgen. Er zijn verschillende manieren om de kennis tot je te nemen. Ik koos ervoor om een boek te kopen bij Dek. In dit leerboek van ruim 300 pagina’s dik staat alles wat je moet weten voordat je met de motorfietsen het verkeer in gaat. Ook kocht ik een pakket met online proefexamens. Dat was voor mij een goede manier om te oefenen en te leren. Dat blijkt wel, want tijdens het theorie-examen bij het CBR ben ik geslaagd. Op naar het volgende examen.

Het volgende examen is het praktijkexamen voertuigbeheersing. Tijdens de praktijklessen leerden instructeurs Gerard, Freek en Steward mij twaalf bijzondere verrichtingen. Zeven daarvan zal ik met succes moeten afleggen tijdens het praktijkexamen. De twaalf bijzondere verrichtingen zijn:

 • Achteruit parkeren
 • Langzame slalom
 • Wegrijden uit parkeervak
 • Denkbeeldige acht
 • Stapvoets rechtdoor rijden
 • Halve draai
 • Uitwijkoefening
 • Snelle slalom
 • Vertragingsoefening
 • Noodstop
 • Precisiestop
 • Stopproef

Op de site van het CBR kun je precies lezen wat elk van deze verrichtingen inhoudt. Hoewel de manoeuvres in het begin weleens lastig kunnen zijn, baart oefening kunst. Het is -voor mij in ieder geval- motiverend om je te realiseren dat alle oefeningen ook in de dagelijkse praktijk van pas kunnen komen. In het verkeer is het bijvoorbeeld meer dan handig om stapvoets te kunnen rijden en om een noodstop te kunnen maken als dat nodig is.

Ook voor het praktijkexamen ben ik geslaagd! Nog één examen te gaan. In de volgende blog leg ik uit hoe de lessen verkeersdeelname in zijn werk gaan. Dat motorrijbewijs komt steeds dichterbij!

 

Reacties