Waterschap bestuurder fiets langs 17 rioolwaterzuiveringen

Foto: Jan Krijtenburg

Niels Mureau, bestuurder bij Waterschap Brabantse Delta fietste in twee dagen langs alle zeventien rioolwaterzuiverings-installaties van Brabantse Delta.

Alle zeventien rioolwaterzuiverings installaties

Op maandag 10 mei is hij vanaf zijn woonplaats in Wagenberg, via het hoofdkantoor van het waterschap in Breda, langs de rioolwaterzuiveringen in Chaam, Baarle-Nassau, Riel, Rijen, Kaatsheuvel, Waalwijk, Waspik en Oosterhout (Dongemond) gefietst. Totaal was dat 130 kilometer.

Op maandag 17 mei waren de rioolwaterzuiveringen in Lage Zwaluwe, Willemstad, Dinteloord, Nieuw-Vossemeer, Halsteren, Bath, Ossendrecht, Putte en Breda (Nieuwveer) aan de beurt. Zo’n 175 kilometer.

Samen met collega’s

Deze maandag arriveerde hij rond kwart over vier bij de rioolwaterzuiverings-installatie aan de Kasteelstraat in Ossendrecht, samen met zijn collega van het waterschap Steffi Deprez. Elke etappe fiets hij samen met een andere collega en op de acht kilometer van Bath naar Ossendrecht was dat Steffi, die regio hydroloog is bij het waterschap.

Niels Mureau en Steffi Deprez komen aanfietsen in Ossendrecht

De rit vanaf Ossendrecht naar Putte wordt samen gereden met Willem Bogers, bedrijfskundige bij het waterschap op het hoofdkantoor in Breda en momenteel thuiswerkend vanuit Ossendrecht.

De rioolwaterzuiveringen

Bij het waterschap Brabantse Delta werken zo’n vijfhonderddertig mensen, waarvan er circa honderdvijftig zich bezighouden met de waterzuivering.

De rioolwaterzuiverings installatie aan de Kasteelstraat in Ossendrecht

Waarom deze tocht

Eén van de redenen van Niels Mureau om deze tocht te maken is om het werk van het waterschap onder de aandacht te brengen. Mensen drukken op de knop en spoelen hun afvalwater weg, maar beseffen zich vaak niet dat er een heleboel bij komt kijken om van het vuile afvalwater weer schoon water te maken dat weer terug in de natuur kan.
Wie wist er bijvoorbeeld dat er in deze regio wel honderdvijftig man en zeventien installaties aan het werk zijn om ons afvalwater weer schoon te maken?

Een andere reden is het contact met de collega’s in het veld en collega’s die noodgedwongen thuiswerken. Volgens Niels is contact met de collega’s altijd al belangrijk maar, zeker in deze ‘corona tijd’, is dat steeds lastiger. Met deze tocht wil hij zo de collega’s weer eens spreken, en als je samen een flink eind fietst, heb je ook mooi de tijd om eens bij te praten.
Ook wil hij met deze tocht de medewerkers die ondanks de corona toch op hun post moesten blijven, met alle onzekerheid van dien, een keer in het zonnetje te zetten.

Willem Bogers, Niels Mureau en Steffi Deprez bij de rioolwaterzuivering in Ossendrecht

Brabantse Delta

De taak van het waterschap Brabantse Delta is, naast het reinigen van het afvalwater, de verantwoordelijkheid om te zorgen dat het water in Midden- en West Brabant niet te hoog en niet te laag staat. Ook zorgt het waterschap voor veilige dijken.

Niels Mureau interviewde Steffi Deprez voor zijn VLOG

Links

Reacties