Alliantie CDA – V-BOZ blij met gemeentelijke aandacht voor vuurwerkoverlast

Typ 'vuurwerk' in het zoekveld en de 'meteen melden' optie is direct zichtbaar
Typ 'vuurwerk' in het zoekveld en de 'meteen melden' optie is direct zichtbaar
Foto: Screenshot

Het is via de website van de gemeente Bergen op Zoom eenvoudiger te vinden waar je vuurwerkoverlast kunt melden. Alliantie CDA – V-BOZ laat weten daar blij mee te zijn.

Alliantie CDA – V-BOZ schreef in oktober een brief naar het college van burgemeester en wethouders. “Om goed onderscheid te kunnen maken van overlast die vóór dan wel tijdens de jaarwisseling is ontstaan wil onze alliantie CDA / V-BoZ! nu al in oktober de mogelijkheid realiseren om vuurwerk overlast en/of schade via de BuitenBeter-app of via de Meteen melden knop op de gemeente website te kunnen melden. Tot onze verbazing is deze meldoptie op de gemeente site en in de BuitenBeter-app niet te vinden of is niet aangegeven dat je in het bestaande meldsysteem dit al kan doen. Op de zoekfunctie vuurwerk is helaas niets te vinden”, zo was te lezen in de brief.

Vuurwerkoverlast melden

Het college heeft de brief beantwoord en op een aantal punten actie ondernomen. Als je nu in de zoekbalk van de website van de gemeente Bergen op Zoom het woord vuurwerk invult dan wordt je nu wel direct geattendeerd op de ‘meteen melden’ knop die je kunt gebruiken voor het melden van vuurwerkoverlast. Echt een verbetering, vinden Stefaan Verheugt (Raadslid CDA Bergen op Zoom) en Meino Dam (Raadslid V-BOZ!). “Wij zijn blij dat op de gemeente website nu wel makkelijk te vinden is waar vuurwerk overlast te melden is. Dit was voor het verzenden van de brief nog niet het geval namelijk.”

Ook is er via social media aandacht geweest voor vuurwerk overlast. In het Facebook bericht is ook een formulier van de politie genoemd. Daar is tot verbazing van de raadsleden het volgende te lezen: “Vuurwerkoverlast melden: Alléén dit formulier invullen bij geen spoed, wel politie. Is de situatie levensbedreigend? Of vermoedt u illegaal vuurwerk? Bel dan onmiddellijk 112.”

Illegaal vuurwerk

Waarom vinden ze dat opvallend? “Omdat al het vuurwerk wat men nu hoort en niet onder de categorie F1 (fop- en schertsvuurwerk zoals sterretjes, fontijntjes en knalerwten) valt, illegaal is. Want men kan nu namelijk nog geen legaal vuurwerk kopen. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat iedereen bij iedere knal 112 gaat bellen. Wij raden iedereen aan om de overlast via de gemeente te melden. Zo krijgen we een goed beeld van wat er speelt.

Regels vuurwerk

Alliantie CDA – V-BOZ laat weten wel voor legaal vuurwerk tijdens de jaarwisseling te zijn. “Vuurwerk is een van de tradities van ons land. Een lokaal vuurwerk verbod zien wij niet zitten omdat het niet handhaafbaar is. En zoals iedereen kan zien is de overlast nu al aanwezig en vuurwerk mag nog niet eens verkocht worden. Er zijn ook heel veel vuurwerkliefhebbers die wel volgens de regels omgaan met vuurwerk. Ons standpunt is: volg de landelijke regelgeving betreft vuurwerk.”

Cookieinstellingen