Bijzonder literair evenement in Theater Den Enghel

Foto: Jan Krijtenburg

In Theater Den Enghel vond vrijdagavond een ‘Literair evenement met een knipoog’ plaats, waar de nieuwe boeken van de Vlaamse schrijver Marc Kerkhofs en de Bergse schrijver Sonn Franken gepresenteerd werden.

In Theater Den Enghel

Vanaf een uur of zeven konden de bezoekers in Den Enghel terecht waar ze in de foyer alvast een drankje konden halen. Na een dik half uur kwamen alle bezoekers naar de zaal, waar de tafeltjes in verband met de corona maatregelen netjes een eind van elkaar opgesteld stonden, en namen de hoofdpersonen van deze avond, Marc Kerkhofs en Sonn Franken, plaats op het podium.

Professor Boris John Son Handsen

Sonn introduceerde de presentator van deze literaire avond, Professor Boris John Son Handsen (Henk Witjes) die net te laat binnen kwam.

De professor verklaarde zijn late aankomst doordat hij op zoek was naar de engel. Hij was met een, naar eigen zeggen ‘vertroebelde geest door de treinreis’, dus eerst in de Gertrusiskerk gaan zoeken maar daar was het niet, ook in De Maagd, (want de maagd Maria had ook een engel op bezoek gehad) maar daar was het ook niet en toen pas vond hij Den Enghel.

Professor Boris John Son Handsen, Marc Kerkhofs en Sonn Franken

Voor het zo’n veertig personen tellende publiek vertelde Professor Boris John Son Handsen over poëzie, over woordverklaringen en welke misverstanden hieruit kunnen voortkomen en de rollen van de schrijvers, waarbij beide schrijvers actief bij de presentatie betrokken werden.

De professor geeft het publiek ‘college’ over de betekenis van woorden en leestekens.

Schrijvers en uitgevers

Na een uitgebreide verhandeling over de diepere betekenis van het door Sonn gebruikte woord ‘apegapen’ met een fictief uitstapje richting dierentuin, kwam de verhouding tussen schrijvers en uitgevers ter sprake. Hierbij werden ook met de de Vlaamse schrijver Marc Kerkhofs en de Bergse schrijver Sonn Franken de verschillen tussen Nederlandse en Vlaamse schrijvers besproken. Waar Nederlandse schrijvers vinden dat de uitgevers blij mogen zijn dat ze hun manuscript mogen uitgeven, zijn Vlaamse schrijvers bang dat ze te uitgever te veel lastigvallen. Vlamingen schrikken nog altijd van de Nederlandse directheid.

De uitgevers kwamen hier al ter sprake want boeken moeten niet alleen geschreven worden, maar om het publiek te bereiken moeten ze ook uitgegeven worden. Dit was het moment dat Pim van Bommel, de vertegenwoordiger van uitgeverij de Boekenindustrie, op het podium uitgenodigd werd.

Pim van Bommel, Marc Kerkhofs, Sonn Franken en ‘Professor Boris John Son Handsen’

Pim van Bommel vertelde dat uitgeverij de Boekenindustrie het doel van een uitgeverij is om schrijvers een podium te geven. Door de techniek van ‘Printen on Demand’ kunnen nu zonder financieel risico ook kleinere oplages uitgegeven worden, zonder dat er gelijk 10.000 boeken gedrukt hoeven te worden. Wel gaf hij aan dat uitgeverij de Boekenindustrie overspoeld wordt met manuscripten van schrijvers en dat negentig procent daarvan niet geschikt is om uit te geven.

Het doek valt

En toen was het tijd voor de presentatie van het boek “Het doek valt” van Marc Kerkhofs. Op een groot scherm in de zaal werd een trailer van het boek gepresenteerd en Kerkhofs las een passage uit zijn boek voor.

De trailer van ‘het doek valt’ van Marc Kerkhofs

Het boek ‘het doek valt’ gaat over een kunstwerk dat bij een dakreparatie gevonden wordt. Dit blijkt niet zomaar een kunstwerk te zijn dus de hoofdpersoon komt in een stroomversnelling van gebeurtenissen.

In de pauze waren daarna zijn boeken in de foyer van Den Enghel te koop en konden ze ook door de schrijver gesigneerd worden.

Marc Kerkhofs signeerde zijn boeken in de foyer van Den Enghel

Sabine van der Zwan

In september vorig jaar werd het boek ‘Dossier Europa’ van Sonn Franken gepresenteerd. Bij die presentatie zorgde zangeres Sabine van der Zwan met haar warme stem voor de muzikale omlijsting en ook nu was deze talentvolle zangeres uitgenodigd om in de pauze en voor en na de presentatie te zingen.

Zangeres Sabine van der Zwan

Genre’s

Er zijn allerlei vooroordelen over schrijvers en er zijn ook schrijvers die deze vooroordelen bevestigen. Sommige schrijvers profileren zich als ‘gekwetste zielen’ met een ‘getormenteerde ziel’ en anderen bouwen een mythe om zich heen. Andere schrijvers richten zich helemaal op één genre.

Bij Marc en Sonn is dat anders. Beide schrijvers staan met beide benen op de grond. Marc debuteerde in 2017 met het boek ‘Verloren tijd’, hij schrijft voor vakbladen en heeft een tekstbureau. en hij wil zeker niet in een vakje ondergebracht worden.

Ook Sonn, die nu zijn elfde boek presenteert is niet inkennig qua genre. Hij schreef thrillers, oorlogsromans, science fiction verhalen en nu dus het boek ‘Literaire glibberingen & poëtische trilsels’ dat eigenlijk in geen enkel vakje past.

Op de vraag of het waar is dat science fiction schrijvers niets weten antwoordde Sonn dat science fiction schrijvers juist met hun schrijfsels de fantasie van de wetenschappers uitdagen. Op de opmerking dat ‘schrijvers niet zo gezellig zijn’ antwoordde Marc dat dit soms waar is maar er zijn uitzonderingen. Sonn in zijn motor outfit op zijn Indian motorfiets is misschien een beetje eng voor sommige mensen maar in zijn gewone kloffie is het een gezellige Bourgondiër.

Sonn Franken, Professor Boris John Son Handsen (Henk Witjes), Pim van Bommel en Marc Kerkhofs

Luchtkastelen

Op de vraag van Professor Boris John Son Handsen of het waar is dat schrijvers luchtkastelen bouwen, lezers er in wonen en de uitgevers de huur ontvangen antwoordde Pim van Bommel dat er wel een grond van waarheid in zat maar dat de luchtkastelenmarkt niet zo oververhit is als de huizenmarkt en dat bovendien uitgevers de schrijvers hard nodig hebben.

Volgens van Bommel vinden sommige grote uitgeverijen dat de schrijvers de uitgevers nodig hebben maar is de mentaliteit bij uitgeverij de Boekenindustrie dat de uitgever de schrijvers nodig heeft.

Literaire glibberingen & poëtische trilsels

De titel van het elfde boek van Sonn Franken is ‘Literaire glibberingen & poëtische trilsels’. Het boek neemt de lezer mee in de wereld van het geschreven woord. Er wordt geschreven over genres en stromingen. Er staan interviews in met schrijvers, lezers en uitgevers. De Nederlandse woordenschat komt, met de nodige humor, aan bod en een en ander is verluchtigd met foto’s en gedichten van Sonn.
De uitgever noemt het “Een educatief hulpmiddel voor studenten van de Nederlandse taal en en absolute aanrader voor (beginnende) schrijvers”.

De trailer van Literaire glibberingen & poëtische trilsels

Marc Kerkhofs vertelde dat het boek uniek in zijn soort is. Boeken hebben altijd een NUR-code. NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. Het is een driecijferige code die het onderwerp van een boek weergeeft. Het bijzondere aan Sonn zijn nieuwe boek is dat het in een groot aantal genres thuis hoort dus dat er bijna geen passende code voor te vinden is. Ook is het A4 formaat een ander formaat dan de meeste boeken en heeft het boek een unieke cover.

Voordat Pim van Bommel het eerste nieuwe boek aan Sonn kon overhandigen had Sonn namens hemzelf en Marc nog een verrassing voor Pim, namelijk een mooie pennenset als dank voor de steun en inspiratie.

Het eerste exemplaar van Literaire glibberingen & poëtische trilsels

Het overhandigen van het boek was tevens het einde van het evenement. na afloop kon er in de foyer nog wat gedronken en nagepraat worden en Sonn signeerde in de foyer zijn verkochte boeken terwijl Sabine van der Zwan ook nu weer het publiek van haar stem liet genieten.

De eerste klant voor een gesigneerde Literaire glibberingen & poëtische trilsels

Links

Eerdere artikelen over Sonn Franken

Cookieinstellingen