Gageldonk West wordt herboren

Foto: Jan Krijtenburg

Gemeente Bergen op Zoom en Stadlander werken samen met partners aan een herboren Gageldonk-West.

De Gentiaan is niet meer

Gentiaan, het winkelcentrum op de hoek van het Piusplein en de Kastanjelaan was toen het gebouwd werd het eerste grote winkelcentrum buiten de binnenstad van Bergen op Zoom en de trots van de buurt.
Door de jaren is de buurt achteruit gegaan, zo erg dat de C1000 ging sluiten en zich terugtrok uit de wijk.
Maar de Gentiaan is niet meer. Half 2021 is het laatste gedeelte van het eens zo trotse winkelcentrum met de grond gelijk gemaakt.

Waar eerst de Gentiaan stond wordt nu een parkeerplaats gemaakt

Officiële start

De laatste tijd gebeurt er weer van alles om de buurt weer aantrekkelijk te maken. Zo werd juli 2021 de gerenoveerde flat Gageldonk feestelijk geopend en is er een groots bouwproject gestart.
Binnenkort wordt de officiële start gevierd met Stadlander, Rialto Vastgoedontwikkeling, bouwpartner Lithos bouw & ontwikkeling, de gemeente Bergen op Zoom de wijkbewoners en ondernemers die meeverhuizen naar de nieuwbouw.

Artist impression van de nieuwe wijk met linksonder in beeld de Heilig Hart kerk

Drie nieuwe gebouwen

Op de plaats waar eens de Gentiaan stond komt een groot parkeerterrein voor een nieuw gebouw met daarin een Jumbo supermarkt, de AKmarkt die nu tijdelijk aan de Kamperfoeliestraat gevestigd is, een Kruidvat winkel, een Turks restaurant en een Kwalitaria snackbar. Ook de visboer zal terugkomen in het nieuwe winkelcentrum.
Het nieuwe winkelcentrum krijgt de naam Centrum Gageldonk.
Boven de winkels komen sociale huurwoningen met een dakterras in het midden boven de winkels.
De winkels zullen vanaf de Bergstraat bevoorraad worden zodat er zo min mogelijk hinder is voor de bewoners.

Het tweede gebouw wordt een woongebouw met daarin vrije sector huurwoningen

Het derde gebouw zal koopappartementen bevatten, met onder het gebouw een parkeergarage voor de bewoners.

Artist Impression van de nieuwe koopwoningen

Wijkcentrum in Piushof

Het huidige wijkcentrum ‘De kastanje’ dat in een oud noodgebouw gevestigd is, zal verdwijnen en op deze plaats zal een park voor de wijk gerealiseerd worden.
In de Piushof zijn de twee onderste bouwlagen ontruimd. In een gedeelte van de vrijgekomen ruimte zal een nieuw wijkcentrum, een ‘Huis van de Wijk’ gevestigd worden. De bergingen achter het pand zullen verdwijnen en vervangen worden door inpandige bergingen en ten behoeve van het wijkcentrum zal er een aanbouw met een ’tuinkamer’ aangebouwd worden. Een ruimte die als een aula voor het wijkcentrum zal dienen. Het hele pand zal een opknapbeurt krijgen zodat het beter bij de nieuwbouw past.

De Piushof waar het ‘Huis van de Wijk’ gevestigd zal worden

Heilig Hart Kerk wordt gezondheidscentrum

De kerk wordt al en tijd niet meer gebruikt voor erediensten maar is wel een herkenbaar zichtbepalend element in de wijk en bovendien een gemeentelijk monument. Nu is er een nieuwe bestemming gevonden voor dit pand. In de Heilig Hart Kerk zal een gezondheidscentrum gevestigd worden. Hoewel in een heel andere vorm dan oorspronkelijk bedoeld, blijft de kerk zo toch ten dienste van de bewoners van de wijk staan.

De Heilig Hart Kerk wordt gezondheidscentrum

De Action

Aan de overkant van de Kastanjelaan is de Action gevestigd. Hier gaat ook het een en ander veranderen. Na de kerstperiode dit jaar zal het voorste gedeelte van het pand verwijderd worden om plaats te maken voor meer parkeerplaatsen en zal het pand aangepast worden aan de stijl van de nieuwbouw aan de overkant zodat het een integraal deel zal uitmaken van de hele nieuwe opzet van de wijk.
De Kastanjelaan zelf zal heringericht worden om er nog duidelijker een dertig kilometer zone van te maken, zodat ook veilig overgestoken kan worden van en naar de Action.

De mensen en woningen

Voor het project begon waren er circa zevenhonderd woningen. Allemaal sociale huurwoningen.
Als het project klaar is zijn er weer eenzelfde aantal woningen, maar nu verdeeld over 60% sociale huurwoningen, 20% vrije sector huurwoningen en 20% koopwoningen.

De bewoners die hun woningen hebben moeten verlaten hebben van een sociaal plan gebruik kunnen maken waarbij ze voorrang kregen bij het zoeken naar een andere woning en een verhuiskosten vergoeding kregen.

De nieuwe bewoners zullen meestal niet de oude bewoners zijn die terugverhuizen. Bovendien streven Stadlander en de Gemeente Bergen op Zoom, door de verdeling van sociale woningen, vrije sector woningen en koopwoningen, naar een evenwichtiger samenstelling van de buurt.

De oude woningen aan de Populierenlaan worden gesloopt

Duurzaam

Alle nieuwbouw woningen krijgen geen gasaansluiting meer en alle sociale huurwoningen zullen ‘0 op de meter’ woningen worden. De bestaande woningen blijven nog wel aangesloten op het gas.
Het sloopafval van de Gentiaan wordt hergebruikt als fundering voor de grote parkeerplaats.
Zoveel mogelijk van de bestaande bomen zullen blijven bestaan en de buurt krijgt veel groen.

Jorg van de Sanden, manager vastgoed ontwikkeling van Stadlander, wijst aan waar het nieuwe winkelcentrum gaat komen.

Planning

De nieuwbouw gaat nu starten en eind 2023 zouden de winkels in het nieuwe winkelcentrum moeten openen.
Ook de sociale huurwoningen zouden dan klaar moeten zijn.
De koopwoningen komen iets later, in het eerste kwartaal van 2024.

Zo moet Centrum Gageldonk worden

Links naar eerdere artikelen

 

Cookieinstellingen