Motorrijles: Het motorrijden gaat beginnen! (Blog 3)

Foto:

Vincent is één van de redacteuren van deze website en schrijft in drie blogs over zijn weg naar een motorrijbewijs. Hij volgt motorrijles bij Dek Opleidingen. Dit is de derde blog.

In mijn eerste motorrijles-blog schreef ik over mijn motivatie om te gaan motorrijden en in de tweede blog ging het over het theorie-examen en het praktijkexamen voertuigbeheersing. Deze keer gaat het over verkeersdeelname. Het derde en laatste examen voordat ik mijn motorrijbewijs heb.

Het echte motorrijden

Harder dan 60 km/u rijden doe je niet tijdens en tussen de manoeuvres van voertuigbeheersing. Gevoelsmatig begint bij de lessen verkeersdeelname dan ook het echte motorrijden. De weg op met veelal een mede-leerling en de instructeur.

Omdat er een examenplekje vrij kwam, kan ik mijn examen een maand eerder doen. Dat betekent dan ook dat ik mijn lessen naar voor moest schuiven. In twee weken tijd plande ik 13 lessen (zes dubbele en -voor het examen- een enkele les). De ene keer ’s ochtends, de ander keer ’s avond. Meestal met instructeur Gerard en één keer met Stefan.

Verkeersdeelname

Ik ervoer de stevige wind op de snelweg en de onvoorspelbare fietsers in het buitengebied. Ik leerde hoe belangrijk het is om goed de zijstraten en kruispunten te controleren en om tijdig vaart te minderen voor een bocht. Op welke manier je over wegmarkering rijdt had ik naar mijn idee vrij snel door. Het simpelweg uitzetten van de richtingaanwijzer na het afslaan, waren voor mij persoonlijk een aandachtspunt.

Motor kopen

Ondertussen weet ik ook al wat beter wat ik wil qua motorfietsen. Een chopper met een laag zadel en een hoog stuur? Een felgekleurd racemonster waarmee je in elf minuten van Breda naar Rotterdam rijdt? Een tamme motorscooter? Alle drie: Nee! Mijn voorkeur gaat op dit moment toch echt uit naar een sportieve toer- of allroadmotor. Ik heb mijn ogen laten vallen op de Honda deauville 700. Een andere kandidaat die ik maar moeilijk kan vergeten is de Royal Enfield Himalayan, hoewel dit meer een all-road motorfiets is. En mede vanwege zijn gunstige brandstofverbruik ben ik ook erg nieuwsgierig naar de BMW f650 GS. Die schijnt 1 op 30 te rijden, en dat scheelt natuurlijk in de portemonnee!

Examen

Vorige week was het zover voor mij: Het laatste examen voor mijn motorrijbewijs. “Het zit er bijna op”, zei instructeur Gerard daags voor het examen. “Het gaat bijna beginnen”, antwoorde ik. Hij had het over de rijlessen, ik had het over het motorrijden.

Ik was nerveuzer voor het examen dan ik van mezelf gewend ben. En het examen ging niet helemaal vlekkeloos. Gelukkig wel goed genoeg. Want ik haalde het examen! Het motorrijden gaat beginnen!

Niet alleen de rijlessen zijn achter de rug. Met deze derde motorrijles-blog zit de driedelige serie er ook op!

Reacties