Centrum Gageldonk, het vliegwiel van de wijkontwikkeling

Foto: Jan Krijtenburg

Woensdagmiddag werd feestelijk een begin gemaakt met de nieuwbouw van Centrum Gageldonk in de wijk Gageldonk-West in Bergen op Zoom.

Een nieuwe mijlpaal

Nadat half 2021 het laatste gedeelte van het eens zo trotse maar in verval geraakte winkelcentrum de Gentiaan gesloopt is, werd deze woensdag een nieuwe mijlpaal bereikt. Het was de officiële start van de bouw van het nieuwe winkelcentrum, Centrum Gageldonk.

De bouw van Centrum Gageldonk is onderdeel van een groter plan voor de wijk. De laatste tijd gebeurt er weer van alles om de buurt weer aantrekkelijk te maken. Zo werd juli 2021 de gerenoveerde flat Gageldonk feestelijk geopend en worden er nieuwe koop- en huurwoningen gebouwd, woningen gerenoveerd, een huis van de wijk ingericht in de Piushof, een gezondheidscentrum in de Heilig Hart Kerk en wordt er een groot aantal parkeerplaatsen aangelegd.

De start moet gevierd worden

Buurtbewoners en ondernemers en andere betrokkenen werden uitgenodigd om woensdagmiddag naar het Piusplein te komen voor de officiële openingshandeling en aansluitend een informatiemarkt met een hapje en een drankje.

Voor de officiële openingshandeling  waren er toespraken van Marc van der Steen van Stadlander, wethouder Barry Jacobs, Kees Schipper van Rialto vastgoedontwikkeling en Paul Dijkman van aannemingsbedrijf Lithos.

Marc van der Steen vertelde dat dit het tiende jaar was van de gebiedsontwikkeling in Gageldonk en dat de hele wijk na twaalf en half jaar klaar zou moeten zijn, dus in 2024. Gageldonk moet dan de mooiste wijk van Bergen op Zoom zijn geworden en zijn droom is dat dan het evenement Proefmei in Gageldonk gehouden zal worden met heerlijk multicultureel eten, want eten verbindt.

De volgende spreker, wethouder Barry Jacobs verzekerde Van der Steen dat Proefmei in het vernieuwde Gageldonk op de goedkeuring van de gemeente kan rekenen.

Kees Schipper van Rialto vastgoedontwikkeling merkte op dat het project van hen betreft een bijzondere start had. Hij kwam bij Stadlander voor een heel ander project en Gageldonk kwam ter sprake bij de koffie en uiteindelijk resulteerde dat in de betrokkenheid van Rialto bij dit project.

Lithos bouw & ontwikkeling, zo vertelde Paul Dijkman, probeerd ook statushouders te helpen door ze bij projecten, zo ook bij dit project, werk en begeleiding aan te beiden Ook noemde hij dit project het vliegwiel dat de boel op gang brengt

De officiële openingshandeling draaide dan ook om een bromtol. Omdat de bouw van Centrum Gageldonk gezien wordt als het vliegwiel wat de omgeving in zijn actie meeneemt, zoals bijvoorbeeld de renovatie van de Action, werd door de ondernemers die zich in de nieuwbouw gaan vestigen en door Marc van der Steen, Barry Jacobs, Kees Schipper en Paul Dijkman een handtekening op een bromtol gezet,

De informatiemarkt

In de grote tent stonden stands van Stadlander, de gemeente Bergen op Zoom, de Action, Rialto Vastgoedontwikkeling en Lithos bouw & ontwikkeling. In een andere tent stonden koffie en een ruime sortering lekkere Turkse hapjes klaar en voor de tenten stond de ‘SAPLAB truck’ voor lekkere koele sapjes.


Eerdere artikelen over dit onderwerp

 

Cookieinstellingen